Μια νέα δικηγόρος η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβακίας


Η 45χρονη δικηγόρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα είναι η νέα πρόεδρος της Σλοβακίας επικρατώντας  κατά β΄γύρο των εκλογών του Μάρος Σέφτσοβιτς, του επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, υποψήφιου που υποστηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα.
«Είμαι πολύ χαρούμενη όχι μόνο για το αποτέλεσμα αλλά κυρίως γιατί είναι πιθανό να μην υποκύψουμε στον λαϊκισμό. Να πούμε την αλήθεια και να συζητάμε χωρίς επιθετικό λεξιλόγιο», δήλωσε η νέα πρόεδρος.
Η Τσαπούτοβα δήλωσε ότι βλέπει την εκλογική της επικράτηση ως οιωνό «αλλαγής» στη Σλοβακία.
Η εκλογική νίκη της δικηγόρου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με αναλυτές, στο κύμα δυσαρέσκειας έναντι της κυβέρνησης, ειδικά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου-ερευνητή Γιαν Κούτσιακ και της συντρόφου του πέρυσι.
Η ακτιβίστρια δικηγόρος υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος εμφανιζόταν να συγκεντρώνει μικρό ποσοστό στην πρόθεση ψήφους λίγες εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, όμως η δημοτικότητά της σημείωσε αιφνιδιαστική άνοδο και κατάφερε να κάνει την έκπληξη και να εκλεγεί η πρώτη γυναίκα προεδρος της χώρας.
Η Τσαπούτοβα είχε συμμετάσχει στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν το Φεβρουάριο του 2018 μετά τη δολοφονία του Κούτσιακ και της μνηστής του στο σπίτι τους και οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση του πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο.
Ο δημοσιογράφος επρόκειτο να δημοσιεύσει πληροφορίες για τους δεσμούς μεταξύ Σλοβάκων πολιτικών και της ιταλικής μαφίας, αλλά και για την απάτη σχετικά με τις ευρωπαϊκές γεωργικές επιδοτήσεις.
Δεινή ομιλήτρια, η Τσαπούτοβα είναι υπέρ της πρόσβασης στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αλλά και των διευρυμένων δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, εκτιμώντας ότι ένα παιδί «θα ζήσει καλύτερα με δύο ανθρώπους του ίδιου φύλου που αγαπιούνται» παρά σε ένα ορφανοτροφείο.
Η Ζουζάνα Τσαπούτοβα γεννήθηκε στην Μπρατισλάβα στις 21 Ιουνίου 1973, όμως τα πρώτα χρόνια της ζωής της τα πέρασε στη γειτονική πόλη Πεζινόκ.
Αφού σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο του Κομένιους της Μπρατισλάβα, άρχισε να εργάζεται στη Via Iuris, μια σλοβακική οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων.
Ηγήθηκε με επιτυχία μιας εκστρατείας για να εμποδιστεί η δημιουργία μιας μεγάλης ανοιχτής χωματερής στο Πεζινόκ, σε μια έκταση ίση με 12 γήπεδα ποδοσφαίρου.
Επί 14 χρόνια οι κάτοικοι της πόλης μάχονταν κατά της κατασκευής της χωματερής αυτής.
Η Τσαπούτοβα κατάφερε να οργανώσει τη μεγαλύτερη κινητοποίηση πολιτών μετά την Επανάσταση του Βελούδου το 1989, που οδήγησε στην ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία.
Το 2013 το Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβακίας δικαίωσε τους κατοίκους του Πεζινόκ, ακυρώνοντας την άδεια κατασκευής της χωματερής.
Η υπόθεση αυτή ώθησε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσει κανονισμούς που προβλέπουν τη διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης στις περιπτώσεις πολεοδομικών έργων που μπορεί να επηρεάσουν το περιβάλλον.
«Η ιστορία μιας μικρής σλοβακικής πόλης είχε σημαντική, διεθνή επιρροή» δήλωσε αργότερα ικανοποιημένη η Τσαπούτοβα.
Το 2016 τιμήθηκε με το βραβείο Goldman για το περιβάλλον, ένα είδος Νόμπελ για τους υπέρμαχους του περιβάλλοντος.
Μέλος της οργάνωσης Environmental Law Alliance Worldwide, η Τσαπούτοβα αγαπά επίσης τη ζωγραφική, το μπάσκετ, την κολύμβηση και τους περιπάτους.
Μιλά καλά αγγλικά και έχει δηλώσει ότι λυπάται που ξέχασε τα ρωσικά της, τα οποία θα ήθελε κάποια στιγμή να βελτιώσει.
Είναι χωρισμένη με δύο κόρες στην εφηβεία, ενώ ο νυν σύντροφός της είναι μουσικός και φωτογράφος.
(euronews.com/ in.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων

Η Οδηγία (ΕΕ) 2024/1069 για τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού