Νέα απόφαση GDPR: Πρόστιμο σε γνωστό κανάλι και ιστοσελίδα για προβολή προσώπου χωρίς τη συγκατάθεσή του στην υπόθεση απαγωγής των δύο μαθητών στη Λάρνακα


Παραπονούμενος κατήγγειλε ότι γνωστό κανάλι και ιστοσελίδα της Κύπρου δημοσιοποίησαν και επεξεργάστηκαν προσωπικά δεδομένα του, χωρίς την εκ των προτέρων συγκατάθεσή του. Η Επίτροπος έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 6(1)(α) του Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 από μέρους της εταιρείας, που αφορούσε την παράλειψη λήψης συγκατάθεσης.
Μετά από διερεύνηση της καταγγελίας, η Επίτροπος εξέδωσε απόφαση, στις 12/4/2019 και επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους €5.000 προς την εταιρεία.
Ειδικότερα, το βίντεο που προβλήθηκε αρχικά από την τηλεόραση στον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό και το οποίο μετέπειτα δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα που ανήκει στο ίδιο συγκρότημα μέσων ενημέρωσης καθώς και στον επίσημο λογαριασμό της ιστοσελίδας στο YouTube αφορούσε στην απαγωγή 2 ανήλικων μαθητών από το σχολείο τους στη Λάρνακα στις 25/9/2018.
Όπως έκρινε η Επίτροπος, ο υπεύθυνος επεξεργασίας, που ήταν η εν λόγω εταιρία, δεν εξασφάλισε τη συγκατάθεση του παραπονούμενου κατά παράβαση του Άρθρου και 6(1)(α) του Κανονισμού. Σημειώνεται ότι ο παραπονούμενος, ήταν το πρόσωπο που βοήθησε στον εντοπισμό του δράστη και των απαχθέντων μαθητών και παρά το ότι εξέφρασε την επιθυμία να διατηρηθεί η ανωνυμία του, στο υπό αναφορά βίντεο φαινόταν το πρόσωπό του και χαρακτηριζόταν ως ο «πληροφοριοδότης» που βοήθησε στην εξιχνίαση της υπόθεσης.
Για ολόκληρη την απόφαση πατήστε εδώ.

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων