Πρωτοφανές λεκτικό επεισόδιο - Π.Πολυβίου για Γεν.Εισαγγελέα: "Είναι αίσχος για τη δικαιοσύνη της Κύπρου και κατέστρεψε τα δικαστήρια!"

Πρωτοφανές επεισόδιο σημειώθηκε την Τετάρτη, 24.7.2019, στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, όπου εκδικάζεται η τρίτη ποινική υπόθεση εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου.
Η λεκτική αντιπαράθεση είχε πρωταγωνιστές το δικηγόρο της τράπεζας Κύπρου, Π.Πολυβίου και τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Κ.Κληρίδη.
Συγκεκριμένα, κατά την έναρξη της διαδικασίας, οι δύο πλευρές προέβησαν σε αγορεύσεις ως προς το πλαίσιο γεγονότων στη βάση του οποίου θα εκδικαστεί η νέα προδικαστική ένσταση που ήγειρε η υπεράσπιση για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας.
Η έντονη αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο κ. Πολυβίου ζήτησε την άδεια του Δικαστηρίου για να σχολιάσει τα όσα ανέφερε προηγουμένως στην αγόρευση του ο κ. Κληρίδης ο οποίος όμως ήγειρε ένσταση στο να επιτραπεί στον κ. Πολυβίου να δευτερολογήσει.
Ο κ. Κληρίδης έκανε λόγο για άσκηση πίεσης από τον κ. Πολυβίου στο Δικαστήριο με τον κ. Πολυβίου να του απαντά ότι πίεση ασκείται από τον Γενικό Εισαγγελέα «ο οποίος είναι αίσχος στη δικαιοσύνη της Κύπρου και κατέστρεψε τα δικαστήρια».
Η εν λόγω αναφορά του κ. Πολυβίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γ. Εισαγγελέα , ο οποίος ζήτησε την προστασία του Δικαστηρίου και την άμεση προσαγωγή του κ. Πολυβίου «εκεί που πρέπει».
«Κύριε Πρόεδρε ζητώ την προστασία του δικαστηρίου και την άμεση προσαγωγή του εκεί που πρέπει» ανέφερε επί λέξει ο κ. Κληρίδης, με τον κ. Πολυβίου να ζητά, με τη σειρά του, να ελεγχθεί ο Γενικός Εισαγγελέας.
Ακολούθως το δικαστήριο αναγκάστηκε να διακόψει τη διαδικασία με τον Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου, Λεωνίδα Καλογήρου να λέει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία με αυτό τον τρόπο.
Με την επανέναρξη της διαδικασίας ο κ. Πολυβίου προέβη στην εξής δήλωση: «Η δίκη διεξάγεται σε έντονη ατμόσφαιρα. Έχω προβεί σε παρεκτροπή, χρησιμοποιώντας εκείνη την φράση εν βρασμώ ψυχής. Απολογούμαι απερίφραστα για την απαράδεκτη συμπεριφορά μου. Το δικαστήριο δεν είναι καφενείο, και οι απαντήσεις πρέπει να δίνονται με νομικά επιχειρήματα. Απέτυχα ως προς αυτό, αποσύρω απολύτως και απολογούμαι σε σας και στο γενικό εισαγγελέα».
Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είπε ότι κατά την επανέναρξη της διαδικασίας σκόπευε να ζητήσει από το Δικαστήριο να εφαρμόσει τον σχετικό διαδικαστικό κανονισμό για την καταφρόνηση του δικαστηρίου σε σχέση με την συμπεριφορά του κ. Πολυβίου.
Ωστόσο, πρόσθεσε, μετά την απολογία και την απόσυρση των αναφορών του κ. Πολυβίου, δεν θα ζητήσει κάτι τέτοιο, καλώντας, ταυτόχρονα, το Δικαστήριο όπως καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες στη διαδικασία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ασκούν πιέσεις προς το δικαστήριο.
Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λεωνίδας Καλογήρου ανέφερε, από την πλευρά του, ότι λόγω της τεταμένης ατμόσφαιρας που είχε δημιουργηθεί έκρινε ορθό να διακόψει τη διαδικασία για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ανέφερε, επίσης ότι από τη στιγμή που υπήρξε «αυτή η ευχάριστη εξέλιξη, θα θεωρήσουμε ότι το θέμα έχει λήξει».
Ο κ. Καλογήρου κάλεσε τους διαδίκους όπως στο μέλλον είναι πιο προσεκτικοί και σωστοί προς τους συναδέλφους τους  και το δικαστήριο για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.
(πηγή:ΚΥΠΕ/sigmalive.com)

Σχόλια

Top Legal Stories

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων