Καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ: Τα τουρκικά δικαστήρια καταδίκασαν γυναίκα για τις απόψεις της


Μια ακόμη καταδίκη του συστήματος της δικαιοσύνης στην Τουρκία αποτελεί η ομόφωνη απόφασή του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου με την οποία καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την ελευθερία της έκφρασης.
Η υπόθεση αφορούσε στην ποινική καταδίκη της Hatice Çoban από τα τουρκικά δικαστήρια, για τη διάδοση προπαγάνδας υπέρ του ΡΚΚ σε μία ομιλία που είχε δώσει. Το ΕΔΑΔ επανέλαβε ότι η δίκαιη διαδικασία και οι διαδικαστικές εγγυήσεις που, σύμφωνα με την Σύμβαση, πρέπει να παρέχονται, είναι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση της αναλογικότητας μιας παρέμβασης στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.
Με την απόφαση το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι τα εθνικά δικαστήρια της Τουρκίας δεν είχαν εξετάσει τα σχετικά επιχειρήματα από την  Çoban, η οποία αμφισβήτησε την αξιοπιστία και την ακρίβεια των βασικών αποδεικτικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν, για την υποστήριξη της καταδίκης της.
Συνεπώς, συμπεραίνεται στην απόφαση, τα τουρκικά δικαστήρια δεν είχαν εκπληρώσει την αποστολή τους, σταθμίζοντας τα διάφορα συμφέροντα που διακυβεύονταν για τους σκοπούς του άρθρου 10 της σύμβασης. To ΕΔΑΔ, τέλος, υποχρέωσε την Τουρκία να καταβάλλει 2.500 ευρώ στην κυρία Çoban, για μη υλική ζημιά.
Η απόφαση αποτελεί συνέχεια μιας σειράς αποφάσεως του ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας και ειδικότερα του δικαστικού της συστήματος, το οποίο, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, επιδίδεται σε συνεχείς καταδίκες κατά φυσικών προσώπων που διώκονται χωρίς αποδεικτικά στοιχεία για τις απόψεις που εκφράζουν. 

Σχόλια

Top Legal Stories

Πρόστιμο 80.000 ευρώ σε κατάστημα για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

Λάθος ερμηνεία του Νόμου για την απέλαση Ευρωπαίων πολιτών από Διοικητικό Δικαστήριο και Εφετείο, διαπίστωσε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο

Εξάλειψη υποθήκης (άρθρο 35) σύμφωνα με τον περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Νόμο του 1965 (9/1965)

Οι εργοδότες των οικιακών μισθωτών οφείλουν να εφαρμόζουν σύστημα μέτρησης του ημερήσιου χρόνου εργασίας κάθε οικιακού βοηθού που απασχολούν (ΔΕΕ)

Νομικές Σπουδές: Οι τρεις Νομικές Σχολές της Ελλάδας