Ευθύνη της Αστυνομίας για την προστασία του ατόμου και διερεύνηση αδικημάτων


Γράφει ο Αλέξανδρος Κληρίδης, δικηγόρος
Καταγγέλλει απραξία της αστυνομίας η γυναίκα -θύμα επίθεσης από οξύ που ακούσαμε την προηγουμένη εβδομάδα(«Επίθεση με acid: Άλλες 5 μέρες κράτηση στον 57 χρόνο» ημερ. 15/11/19, Φιλελεύθερος), επίθεση για την οποία σύμφωνα με την ίδια την παραπονούμενη η αστυνομία είχε προειδοποιηθεί και γνώριζε τον κίνδυνο διάπραξης του αδικήματος. Πότε φέρει ευθύνη η αστυνομία να προστατεύσει συγκεκριμένα άτομα και  ποια  η ευθύνη να διερευνήσει την διάπραξη ενός αδικήματος και σε πιο βαθμό;
Έναρξη της συζήτησης αποτελεί η βασική αρχή ότι η Αστυνομία αποτελεί «δύναμη ασφάλειας». Εξάλλου αυτή είναι και η αναφορά που γίνεται στον ίδιο τον νόμο περί Αστυνομίας, άρθρο 3. Επιπρόσθετα η Αστυνομία είναι το όργανο το οποίο βάσει του Συντάγματος και του περί Ποινικής Δικονομίας νόμο είναι η αρμόδια αρχή να τηρεί τους νόμους της Δημοκρατίας και να επιβάλει τον νόμο. Βάσει του ιδίου του νόμου (περί Αστυνομίας) και πάλι όπως φαίνεται από τα άρθρα του αλλά και βάσει τους κανονισμούς και τις Αστυνομικές Διατάξεις, η Αστυνομία είναι υπεύθυνη για την τήρηση της τάξης και ειρήνης και της εφαρμογής των νόμων.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Σχόλια

Top Legal Stories

Νέα νομοθεσία για την Εργασιακή Παρενόχληση: Ο περί Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και Παρενόχλησης στο Χώρο Εργασίας Νόμος 42(Ι) του 2025

Καταχρηστικές ρήτρες σε ενυπόθηκα δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Απόφαση του ΔΕΕ της 21.9.2023 στην υπόθεση C‑139/22

Ο Δικηγόρος που άλλαξε φύλο δυο φορές. Από άνδρας έγινε γυναίκα και μετά πάλι άνδρας

Καταναλωτικά Δάνεια: Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης ενημέρωσης του δανειολήπτη, η τράπεζα μπορεί να χάσει το δικαίωμα είσπραξης τόκων (ΔΕΕ)

Όχι στην παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας σε παιδιά που γεννήθηκαν από μεικτούς γάμους μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Τούρκων υπηκόων από το Α.Σ.Δ.