H απόφαση επί της ποινής για την 19χρονη Βρετανίδα - Το σκεπτικό για την ποινή φυλάκισης και την αναστολή


Ποινή φυλάκισης 4 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου στην 19χρονη Βρετανίδα για το αδίκημα της δημόσιας βλάβης κατά παράβαση του άρθρου 115 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154.
Σε σχέση με το είδος της επιβαλλόμενης ποινής, ο δικαστής της υπόθεσης αναφέρει στην απόφαση του ότι «ένας παράγοντας ο οποίος δεν μπορεί να αγνοηθεί και ο οποίος θα πρέπει να προσμετρήσει προς όφελος της κατηγορούμενης, είναι η προέκταση των κοινωνικών συνεπειών που η μεγάλης έκτασης δημοσιότητα που έχει δοθεί στην υπόθεση συνεπάγεται σε βάρος της κατηγορούμενης, η οποία ας μη διαφεύγει είναι νεαρή κοπέλα 19 ετών.
Όλοι δε οι προαναφερόμενοι ελαφρυντικοί παράγοντες λαμβάνονται μεν υπόψη για σκοπούς μετριασμού της ποινής, δεν είναι όμως τέτοιας έκτασης που να υπερφαλαγγίζουν την ανάγκη για αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου, λόγω της σοβαρότητας του αδικήματος, όπως την έχω περιγράψει πιο πάνω και για αποφυγή επιβολής της αρμόζουσας ποινής. Μπορούν να επηρεάσουν το ύψος όχι όμως και το είδος της ποινής.
Συνεκτιμώντας λοιπόν όλα τα δεδομένα της παρούσας και λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη την σοβαρότητα του αδικήματος, κρίνω ότι προέχει το στοιχείο της αποτροπής και ότι μόνη αρμόζουσα ποινή εν σχέση με την κατηγορία είναι η ποινή φυλάκισης. Οιαδήποτε άλλη ποινή δεν θα εξυπηρετούσε κατά την κρίση μου τους σκοπούς του νόμου και θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα σε επίδοξους νέους παραβάτες».
Αναφορικά με την αναστολή της ποινής ο δικαστής κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «Στην προκειμένη περίπτωση έχω ομολογουμένως προβληματιστεί πάρα πολύ. Συνεκτιμώντας και πάλιν όλα τα στοιχεία που ευρίσκονται ενώπιον μου και με ιδιαίτερη έμφαση στο λευκό ποινικό μητρώο της κατηγορούμενης, στο νεαρό της ηλικίας της, στη μετάνοια της και στη συναισθηματική φόρτιση που βρισκόταν όταν προέβη στην ψευδή κατάθεση, στις προσωπικές τις περιστάσεις και το περιεχόμενο του εγγράφου Α, αλλά κυρίως το γεγονός της παραμονής της στη φυλακή για ένα μήνα περίπου στα αρχικά στάδια της υπόθεσης, την παραμονή της στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες μετά την αποφυλάκιση της με όρους, μακριά από την πατρίδα της, τους φίλους της και την κανονική της ζωή γενικότερα και την απώλεια του ακαδημαϊκού έτους, έχοντας υπόψη ότι θα άρχιζε σπουδές σε πανεπιστήμιο που έγινε δεκτή αλλά αυτό δεν έγινε λόγω ακριβώς της παρούσας υπόθεσης, αναφέροντας βεβαίως παρενθετικά ότι όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα της δικής της συμπεριφοράς, έχω αποφασίσει να της δώσω μια δεύτερη ευκαιρία».
Δείτε ολόκληρη την απόφαση επί της ποινής στο cylaw.org

Σχόλια

Top Legal Stories

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας : Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τροποποιητικός Νόμος του 2023

Κατάργηση ετήσιου τέλους εταιρειών από το έτος 2024 και μετά

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024