Επιτακτική ανάγκη η αναστολή των εκποιήσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού


του Γιώργου Καζολέα, δικηγόρου
Ανάμεσα στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση και προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού και τα οποία τέθηκαν ήδη σε εφαρμογή, το ζωτικής σημασίας για χιλιάδες δανειολήπτες μέτρο αναστολής των εκποιήσεων ήταν ηχηρά απόν. Παρότι εξαγγέλθηκαν πολλά μέτρα κοινωνικής και οικονομικής φύσης , όπως προστασίας των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και άλλων κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, οι δανειολήπτες δεν έτυχαν καμίας προστασίας εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης πανδημίας που πλήττει ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα. Και πράγματι αυτό είναι οξύμωρο, γιατί όταν η Πολιτεία επιτάσσει το κοινωνικό σύνολο (και πολύ καλά κάνει) να παραμείνει στο σπίτι , δεν πρέπει να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μέσα σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες έκτακτης ανάγκης το σπίτι αυτό να χαθεί.
Στην Ελλάδα, με το άρθρο τρίτο της από 15.3.2020 Κοινής υπουργικής απόφασης για την επιβολή του μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας όλων των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών στο σύνολο της Επικράτειας, προβλέφθηκε ρητά η αναστολή κάθε διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης και η διενέργεια πλειστηριασμών. Και σε άλλες χώρες που πλήττονται από την πανδημία ελήφθησαν παρόμοια μέτρα προστασίας των δανειοληπτών.
Στην Κύπρο δεν υπήρξε ακόμα σχετική πρόνοια. Σε περίπτωση αναστολής των εκποιήσεων, οι τράπεζες δεν θα ζημιωθούν ουσιαστικά από την χρονική μετατόπιση της άσκησης των δικαιωμάτων τους.
Εύλογο μέτρο αποτελεί επίσης η αναστολή πληρωμής των δόσεων από δάνεια για τους επόμενους τουλάχιστον δύο μήνες.
Σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, από τις δικαστικές διαδικασίες που ανεστάλησαν μέχρι τις 30 Απριλίου 2020, δεν εξαιρέθηκαν οι εφέσεις που αφορούν διαδικασίες πλειστηριασμού ακινήτων δυνάμει του Μέρους VIA του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου. Με τα μέχρι ώρας δεδομένα φαίνεται ότι οι πλειστηριασμοί θα μπορούν να γίνουν, ενώ όλη η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα στη χώρα έχει τεθεί στον πάγο.
Θα έπρεπε η κυβέρνηση ρητώς να έχει ήδη ανακοινώσει την αναστολή των εκποιήσεων, τουλάχιστον μέχρι 30 Απριλίου 2020. Αποτελεί μείζονος σημασίας κοινωνικό ζήτημα και για το λόγο αυτό είναι θέμα αποκλειστικά δικής της αρμοδιότητας.
____________
o Γιώργος Καζολέας είναι δικηγόρος σε Σ.Διονυσίου & Συνεργάτες ΔΕΠΕ

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό