Μείωση ενοικίου των γραφείων κατά 40% και άλλα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για τους δικηγόρους στην Ελλάδα


Tη μείωση του μισθώματος κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ των οποίων και για τους δικηγόρους, αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για τον κορωνοϊό. 
Σύμφωνα με το άρθρο δεύτερο του νόμου 4683/2020, ο οποίος δημοσιεύθηκε στις 10 Απριλίου 2020 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως «ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων. Τέλος χαρτοσήμου και ΦΠΑ κατά περίπτωση υπολογίζονται εκ νέου και επιβάλλονται επί του μισθώματος που προκύπτει από την ανωτέρω μερική καταβολή. Η μερική μη καταβολή του μισθώματος του πρώτου εδαφίου δεν γεννά δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης εις βάρος του μισθωτή ούτε οποιαδήποτε άλλη αστική αξίωση. Τα οριζόμενα στα προηγούμενα εδάφια ισχύουν και για την περίπτωση μισθωτών στους οποίους έχει παραχωρηθεί έναντι μισθώματος η χρήση πράγματος, κινητού ή ακινήτου, ή και των δύο μαζί, που προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση, στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης, και αφορά σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19».
Σημειώνεται ότι η μείωση του ενοικίου κατά 40% για τα γραφεία των δικηγόρων προστίθεται και σε άλλα μέτρα στήριξης του κλάδου, που έχουν ήδη αποφασισθεί, όπως η αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και φόρων, επίδομα τηλεκατάρτισης υψους 600 ευρώ, ενώ έχει εξαγγελθεί και οικονομικό βοήθημα ύψους 800 ευρώ για τον Μάιο , σε περίπτωση που συνεχισθεί η κρίση. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετοί δικηγορικοί σύλλογοι , όπως της Αθήνας, της Πάτρας, του Ηρακλείου κ.α., έχουν αποφασίσει την διανομή μερίσματος στους δικηγόρους-μέλη τους προς οικονομική ενίσχυσή τους λόγω των συνεπειών της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων.
(cylegalnews.com)

Σχόλια

Top Legal Stories

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας : Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τροποποιητικός Νόμος του 2023

Κατάργηση ετήσιου τέλους εταιρειών από το έτος 2024 και μετά

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024