Ένορκες δηλώσεις χωρίς μετάβαση στο δικαστήριο, ακροάσεις με τηλεδιάσκεψη και ηλεκτρονική καταχώριση δικογράφων συζητήθηκαν στη σύσκεψη για τη δικαιοσύνη στο Προεδρικό Μέγαρο


Σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, με αντικείμενο την επαναλειτουργία των Δικαστηρίων πραγματοποιήθηκε σήμερα, 27.4.2020 στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στη σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, της Επιτρόπου Νομοθεσίας και του Προέδρου  του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνολογίας για σκοπούς απονομής της Δικαιοσύνης.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης ανέφερε ότι «η κοινή συνισταμένη όλων των παρευρεθέντων ήταν ότι υπάρχει από όλους η βούληση, έτσι ώστε τα Δικαστήρια να επανέλθουν στην πλήρη λειτουργία τους το συντομότερο δυνατό, το οποίο, όμως, θα πρέπει να γίνει πάντοτε στο πλαίσιο και των υπόλοιπων χαλαρώσεων, καθώς και των υπολοίπων κανονισμών που θα εκδοθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της επαναφοράς στην κανονικότητα».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπ.Δικαιοσύνης «έγινε εκτεταμένη αναφορά στο θέμα της εισαγωγής της δυνατότητας της ηλεκτρονικής καταχώρησης δικογράφων, για το οποίο ο Υφυπουργός Καινοτομίας ανέλαβε να ετοιμάσει μία πλατφόρμα, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία σε μερικές εβδομάδες έτσι ώστε να μπορέσει να περιοριστεί η αναγκαιότητα παρουσίας των πολιτών στα Πρωτοκολλητεία».
«Γίνεται επίσης μελέτη για τροποποίηση της διαδικασίας για την υπογραφή των ενόρκων δηλώσεων, ώστε να μην χρειάζεται απαραίτητα να μεταβαίνει ο πολίτης στο Δικαστήριο για να υπογράφει τις ένορκες δηλώσεις», συνέχισε ο κ. Υπουργός, λέγοντας ακόμη πως «πολλή προεργασία και σκέψη γίνεται επίσης για να δημιουργηθεί η δυνατότητα όπως κάποιες δίκες γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης, κυρίως σε πρώτο στάδιο, όπου δεν θα συμμετέχουν οι κατηγορούμενοι και οι μάρτυρες». Δηλαδή εκεί που είναι ακροάσεις σε πρώτο στάδιο, κι εκεί που είναι λίγα τα άτομα που συμμετέχουν, επεξήγησε ο κ. Σαββίδης. «Όλα αυτά χρειάζονται και υλικοτεχνική προετοιμασία αλλά ενδεχομένως και σε κάποιο βαθμό, νομοθετική αλλαγή», πρόσθεσε.
Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ακόμη πως η εβδομάδα αυτή που διανύουμε, είναι εβδομάδα εξελίξεων και εξήγησε: «Αύριο, θα συνέλθει σε νέα συνεδρία της η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, η οποία θα συζητήσει τα θέματα που εκκρεμούν ενώπιον της, μεταξύ των οποίων είναι και δύο προτάσεις νόμου που αφορούν, η πρώτη, στο θέμα της αναστολής της περιόδου που προβλέπεται στους νόμους για παραγραφή ώστε οι πολίτες να μην απολέσουν τα αγώγιμα δικαιώματά τους αυτή την περίοδο, και η δεύτερη, μια τροποποίηση του περί Δικηγόρων Νόμου, που αφορά στην ανανέωση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος των δικηγόρων.
Την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα τεθεί και το θέμα χαλάρωσης πιθανώς των μέτρων, και βεβαίως, υπό το πρίσμα των Αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, την Πέμπτη, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία έχει και το αποκλειστικό δικαίωμα του χειρισμού των υποθέσεων και της λειτουργίας των Δικαστηρίων, θα αποφασίσει πώς προχωρούμε». (πληροφορίες από pio.gov.cy)

Σχόλια

Top Legal Stories

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας : Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τροποποιητικός Νόμος του 2023

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Κατάργηση ετήσιου τέλους εταιρειών από το έτος 2024 και μετά

Θέση Δικηγόρου - Νομικού Συμβούλου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου