Οδηγίες του Υπ.Υγείας στα Δικαστήρια για τον κορωνοίό: Συστήνεται οι εμφανίσεις να γίνονται με ραντεβού


Οδηγίες προς τα δικαστήρια για μέτρα ελέγχου και πρόληψης της διασποράς του ιού COVID-19 εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας στις 2.5.2020. Μεταξύ των οδηγιών προβλέπονται και τα ακόλουθα:
--Σε κάθε αίθουσα να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ ατόμων. Η απόσταση αυτή θα τηρείται ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους χώρους του Δικαστηρίου με έμφαση στις αίθουσες όπου και θα ελέγχεται ο αριθμός των ατόμων που θα μπαίνει ανά δίκη. Συστήνεται αρχικά να μπαίνουν στο χώρο ΜΟΝΟ οι απαραίτητη για την έναρξη της δίκης και έπειτα αριθμημένα και ελεγχόμενα να μπαίνουν μάρτυρες και λοιπό προσωπικό ώστε να διασφαλίζεται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ η απόσταση των δύο μέτρων.
--Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, άλλου γραφικού υλικού και άλλων προσωπικών αντικειμένων μεταξύ των υπαλλήλων του Δικαστηρίου. Σε περίπτωση που είναι υποχρεωτικό να διακινούνται γραπτά έγγραφα τότε ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η τακτική πλύση των χεριών. Σύσταση κατά το δυνατό να χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά έγγραφα και να διακινούνται με χαρτί ΜΟΝΟ τα απολύτως απαραίτητα έγγραφα.
--Απόσταση αυστηρά Δικαστικού και ομάδας στα έδρανα τουλάχιστον στα 2 μέτρα
--Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή φτέρνισμα, πονόλαιμο, πόνο στο στήθος ή διάρροιες
--Σύσταση όπως όλο το προσωπικό να εργάζεται με το ελάχιστο δυνατό αριθμό και να γίνει πρόγραμμα με εναλλασσόμενες βάρδιες.
--Φρουρός ή ο κλητήρας μπορεί να συντονίζει την είσοδο / έξοδο ατόμων για να περιμένουν σειρά εντός του κλειστού χώρου
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΗΤΕΙΟ
1. Κατά το δυνατό η εξυπηρέτηση κοινού που μπορεί να γίνει από άλλα σημεία εκτός Δικαστηρίου τότε να γίνεται από άλλους χώρους/ φορείς εκτός Δικαστηρίου και να ενισχύεται η τηλεφωνική ή επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για τις τυχόν ερωτήσεις του κοινού.
2. Δικηγόροι και διάδικοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικώς με Πρωτοκολλητή και να προγραμματίζεται συνάντηση (ραντεβού) για καταχωρίσεις και ένορκες δηλώσεις συγκεκριμένη ώρα και μέρα με αριθμητική σειρά ώστε να είναι ελεγχόμενη η καθημερινή προσέλευση.
ΧΑΡΤΟΣΗΜΑ
1. Εξυπηρέτηση κοινού που μπορεί να γίνει από άλλα σημεία εκτός Δικαστηρίου να γίνει και να ανακοινωθεί μάλιστα και προς το κοινό για να το γνωρίζει.
2. Συστήνεται τα σημειώματα εμφάνισης στο ποινικό Δικαστήριο να είναι έτοιμα από πριν με τα ένσημα πάνω ανάλογα της περίπτωσης.
3. Συστήνεται να υπάρχει συντονισμός στην είσοδο / έξοδο ατόμων για να περιμένουν σειρά εκτός του κλειστού χώρου.
4. Συστήνεται οι Δικηγόροι να επικοινωνούν με τους υπάλληλους που κάθονται στα χαρτόσημα τηλεφωνικώς και να ζητούν όπως ετοιμαστούν τα ένσημα που χρειάζονται και η παρουσία τους να περιορίζεται στην αγορά αυτών και όχι να υπολογίζονται εκείνη την ώρα.
Λοιπές διαδικασίες
1. Συστήνεται οποιαδήποτε διαδικασία για οδηγίες ή αναβολή μπορεί να διεκπεραιωθεί σε συνεννόηση με την γραμματέα του κάθε Δικαστή. Συνεννόηση μπορεί να γίνει τηλεφωνικός και γραπτώς μέσο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και / ή τηλεομοιότυπο.
2. Συστήνεται επέκταση του ωραρίου εργασίας που σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα μέτρα θα πετύχει αποσυμφόρηση των αιθουσών και χώρων Δικαστηρίου αλλά και στην πιο ομαλή διεκπεραίωση διαδικασιών.
3. Συστήνεται αποστολή Ακροάσεων ενδιάμεσων/πρωτογενών αιτήσεων και τελικών γραπτών αγορεύσεων με email σε μορφή pdf στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των δικαστών ή των γραμματέων τους
4. Συστήνεται οποιεσδήποτε εμφανίσεις ενώπιον Δικαστηρίου για οποιοδήποτε θέμα οι οποίες επιβάλλεται να γίνουν, να γίνονται με ραντεβού σε συνεννόηση με το πρόγραμμα του ιδίου του Δικαστηρίου, το οποίο θα δίνει συγκεκριμένη ώρα που θα παρευρεθεί κάποιος για εμφάνιση.

Σχόλια

Top Legal Stories

Ανακοίνωση διορισμού 10 Επαρχιακών Δικαστών

Πρόσκληση από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος Μίσθωσης Υπηρεσιών Γραμματειακής Υποστήριξης και Κλητήρα για θέματα Ασύλου

Κατά τόπον αρμοδιότητα των επαρχιακών δικαστηρίων σε ποινικές υποθέσεις: Τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου

Διορισμός 11 νέων Επαρχιακών Δικαστών

Γνωστοποίηση του Διοικητικού Δικαστηρίου για καταστροφή φακέλων