Δύο κυπριακές ποινικές υποθέσεις με καυστικό υγρό: Γυναίκες τα θύματα και οι δράστες πρώην σύντροφοι

Δύο ποινικές υποθέσεις με ρίψη καυστικού υγρού στα θύματα αντιμέτωπισαν στο πρόσφατο παρελθόν τα κυπριακά δικαστήρια. Στην πρώτη, 46χρονος περιέλουσε με καυστικό υγρό 53χρονη με αποτέλεσμα η τελευταία να βρει τραγικό θάνατο, ενώ στη δεύτερη, ο δράστης προκάλεσε βαριά σωματική βλάβη στην πρώην σύντροφό του, ρίχνοντας της καυστικό υγρό στο πρόσωπο και στο σώμα. Και στις δύο περιπτώσεις οι εγκληματικές πράξεις έγιναν λίγο μετά το χωρισμό της ερωτικής σχέσης που διατηρούσαν θύτες και θύματα.

α) Το 2017 το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 16 χρόνων, 46χρονο Ρουμάνο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της 15ης Οκτωβρίου 2016, ο καταδικασθείς είχε περιλούσει με καυστικό υγρό 53χρονη επίσης από τη Ρουμανία, στο διαμέρισμα όπου διέμενε η τελευταία στη Λευκωσία. Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε την ενοχή του για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Σημειώνεται πως αρχικώς το κατηγορητήριο περιείχε κατηγορία για φόνο εκ προμελέτης η οποία ανεστάλη αμέσως μετά την παραδοχή του 46χρονου στη δεύτερη προστεθείσα κατηγορία.

Όπως αναφέρεται στις λεπτομέρειες αδικήματος, στις 31.10.16 ο κατηγορούμενος με παράνομη πράξη επέφερε τον θάνατο της 53χρονης με την οποία είχαν σχέση και συζούσαν επί 6 έτη, ρίχνοντας πάνω της καυστική σόδα και προκαλώντας εγκαύματα σοβαρού βαθμού στο 50% του σώματος της.  

Όπως περιγράφεται στην απόφαση, πήρε έναν κουβά που περιείχε χημικό μείγμα που έφτιαξε, ανέβηκε πάνω στο διαμέρισμα της 53χρονης, πέρασε πάνω από τις βαλίτσες με τα ρούχα του που ήταν ακόμα έξω καθώς προσφάτως τον είχε διώξει από το σπίτι, πετάχτηκε στη διπλανή βεράντα και προχώρησε στο υπνοδωμάτιο της από την ανοικτή μπαλκονόπορτα. Πέταξε το περιεχόμενο του κουβά πάνω στην 53χρονη, η οποία εκείνη την ώρα κοιμόταν στο κρεβάτι της, και έφυγε. Ακολούθως πήγε σε καφενείο όπου ήπιε φραπέ και αποχώρησε από εκεί την ώρα που έκλεινε. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το σπίτι του όταν εντοπίστηκε από την Αστυνομία. Η 53χρονη Ρουμάνα, μετά από συνολικά 16 μέρες νοσηλείας, απεβίωσε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, «ενόψει της περιγραφής από τη συνήγορο του κατηγορουμένου της σχέσης ως μια «τοξική σχέση αγάπης», θεωρούμε εύλογη τη διαπίστωση πως ο κατηγορούμενος ανέπτυξε και έτρεφε πάθος και ζήλια προς την αποβιώσασα, στοιχεία τα οποία δεν του επέτρεπαν επ΄ουδενί λόγο να μείνει μακριά της και ή να αποδεχθεί τον χωρισμό τους, ανεξαρτήτως της συμπεριφοράς της ίδιας προς αυτόν». Επίσης από τα στοιχεία της υπόθεσης προέκυψε ότι ο δράστης κατανάλωνε συχνά αλκοόλ.

Το δικαστήριο έλαβε υπόψη του ως ελαφρυντικούς παράγοντες την εκ των υστέρων συνειδητοποίηση της φύσης και των συνεπειών της αξιόποινης συμπεριφοράς του κατηγορουμένου, τη μεταμέλεια και απολογία του και τις συνέπειες στη δική του ψυχική κατάσταση καθώς και το γεγονός πως ο κατηγορούμενος ευρισκόμενος στην Κύπρο εδώ και έντεκα χρόνια είναι λευκού ποινικού μητρώου.

Το έτος 2018 το Εφετείο απέρριψε την έφεση του καταδικασθέντος και επικύρωσε την πρωτόδικη ποινή. Αναφέρει το Εφετείο: «Η σοβαρότητα της εγκληματικής συμπεριφοράς για την οποία κρίθηκε ένοχος με δική του παραδοχή ο Εφεσείων και των γεγονότων που την περιέβαλλαν, ιδίως του απάνθρωπου και φοβερού τρόπου εκτέλεσης του εγκλήματος, δικαιολογούσαν απόλυτα την κατάληξη του Κακουργιοδικείου για επιβολή της ποινής φυλάκισης των 16 ετών.»

Κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook εδώ για συνεχή νομική & δικαστική ενημέρωση

 β)Το 2012 το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε έφεση καταδικασθέντος σε 9 χρόνια φυλάκιση για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης κατά παράβαση του Άρθρου 228(ζ) του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154 και επικύρωσε την ποινή του πρωτόδικου δικαστηρίου. Συγκεκριμένα αναφέρει η απόφαση:

«Ο εφεσείων και η παραπονούμενη, αμφότεροι από τη Ρουμανία, διέμεναν μαζί στη Λευκωσία και διατηρούσαν δεσμό από το 2006 μέχρι τέλος του 2009. Στις 13/4/10 και ενώ η παραπονούμενη πεζή μετέβαινε στην εργασία της, ο εφεσείων την ακολούθησε και της επιτέθηκε ρίχνοντας στο πρόσωπο της, κεφάλι και σ' ολόκληρο το σώμα της καυστικό υγρό (acid) το οποίο μετέφερε μαζί του σε πλαστικό δοχείο. 

Ο εφεσείων παρέμεινε στην σκηνή λέγοντας στην παραπονούμενη «καλά σου έκανα» ενώ σε τρίτο πρόσωπο που έτυχε να περνά από το μέρος παραδέχτηκε ότι ήθελε να την σκοτώσει. Σε θεληματική του κατάθεση ο εφεσείων ανέφερε ότι είχε αποφασίσει από πριν να «κρούσει τα μούτρα» της παραπονουμένης αν αυτή δεν αποδέχετο την επανασύνδεση τους. Για το σκοπό αυτό μάζευε καυστικό υγρό (acid) από μπαταρίες αυτοκινήτων που ευρίσκοντο πίσω από γκαράζ αυτοκινήτων. 

Με τον τρόπο αυτό σιγά-σιγά γέμισε ένα πλαστικό δοχείο (παγούρι) ενός λίτρου περίπου το οποίο χρησιμοποίησε ως ανωτέρω. Η παραπονούμενη ως αποτέλεσμα της επίθεσης υπέστη χημικά εγκαύματα ολικού πάχους συνολικής επιφάνειας σώματος 20% κυρίως στο πρόσωπο, άνω άκρα, δεξιά κροταφικής χώρα, τριχωτό της κεφαλής, δεξιό μαστό και σε διάφορες μικρές διεσπαρμένες εστίες. Κατά τη νοσηλεία της μεταξύ 13/4/10-2/7/10 έτυχε χειρουργικής αποκατάστασης με χειρουργικό καθαρισμό και ακρωτηριασμό δεξιού ωτός και τοποθέτησης μερικού πάχους δερματικών μοσχευμάτων όπως και υδροθεραπεία. 

Η κατάσταση της κρίθηκε σοβαρή και αναμένεται να υποβληθεί σε επανειλημμένες χειρουργικές επεμβάσεις. Σήμερα φέρει μόνιμες εγκαυματικές ουλές στο πρόσωπο, άνω άκρα και δεξιά κροταφική χώρα. Παρακολουθείται στα εξωτερικά ιατρεία και κάνει χρήση ενυδατικής κρέμας στις εγκαυματικές επιφάνειες και πιεστικών ενδυμάτων στα άνω άκρα. Περαιτέρω υποβάλλεται σε φυσιοθεραπεία και παρακολουθείται από ψυχολόγο». 

Το Εφετείο αποφάνθηκε ότι οι παράγοντες των προσωπικών περιστάσεων, είναι ήσσονος σημασίας σε σοβαρά αδικήματα όπου η συχνότητα διάπραξής τους επιβάλλει την επιβολή αποτρεπτικής και αυστηρής ποινής και ότι προέχει η αυστηρή τιμωρία για την προστασία της κοινωνίας.

(επιμέλεια: cylegalnews.com / πηγή απόφασεων: cylaw.org)


Σχόλια

Top Legal Stories

Ανακοίνωση διορισμού 10 Επαρχιακών Δικαστών

Πρόσκληση από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος Μίσθωσης Υπηρεσιών Γραμματειακής Υποστήριξης και Κλητήρα για θέματα Ασύλου

Κατά τόπον αρμοδιότητα των επαρχιακών δικαστηρίων σε ποινικές υποθέσεις: Τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου

Διορισμός 11 νέων Επαρχιακών Δικαστών

Γνωστοποίηση του Διοικητικού Δικαστηρίου για καταστροφή φακέλων