Το πρώτο online διαζύγιο: Ζευγάρι στην Ινδία έλυσε το γάμο του με ακρόαση μέσω τηλεδιάσκεψης

Οι εικονικές δίκες που διεξάγονται ανά τον κόσμο μέσω τηλεδιάσκεψης με τη χρήση της νέας τεχνολογίας έχουν αυξηθεί όσο ποτέ άλλοτε στα δικαστικά χρονικά, καθώς τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα για την πρόληψη από τον κορωνοϊό έδωσαν την κατάλληλη ευκαιρία στις εθνικές έννομες τάξεις να χρησιμοποιήσουν το νέο αυτό τρόπο διεξαγωγής της δικαστικής διαδικασίας.

Μία από αυτές τις χώρες που χρησιμοποίησαν τις εικονικές δίκες, είναι και η Ινδία. Μία πρόσφατη περίπτωση είναι ένα ζευγάρι από το Δελχί  που πήρε διαζύγιο μέσω εικονικής δίκης, καθώς η ακρόαση της υπόθεσης έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το ζεύγος είχε παντρευτεί το 2017 αλλά μετά από ένα χρόνο αποφάσισαν να χωρίσουν και κατέθεσαν τη σχετική αίτηση διαζυγίου. Όταν έφτασε η ώρα της ακρόασης, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, τα διάδικα μέρη χρησιμοποίησαν τα κινητά τους τηλέφωνα για να συνδεθούν με τον δικαστή της υπόθεσης, ενώ ταυτόχρονα η δικηγόρος τους συνδέθηκε από το γραφείο της. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης ο κάθε ένας από τους πρώην πλέον συζύγους εξέθεσε τους ισχυρισμούς και τις αξιώσεις του.

Το δικαστήριο εξέδωσε το σχετικό διάταγμα λύσης του γάμου, παρατηρώντας στα πρακτικά ότι η διαδικασία συντελέσθηκε εξ ολοκλήρου μέσω τηλεδιάσκεψης.


Σχόλια

Top Legal Stories

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων