Απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά Λαϊκής Τράπεζας και Commerzbank για χειραγώγηση της αγοράς: Γιατί δεν επιβλήθηκε πρόστιμο στη Λαϊκή

Το Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου στη συνεδρία του, ημερομηνίας 16 Σεπτεμβρίου 2019, ολοκλήρωσε τη διερεύνηση σχετικά με ενδεχόμενη παράβαση του άρθρου 19 του περί των Πράξεων Προσώπων που Κατέχουν Εμπιστευτικές Πληροφορίες και των Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς (Κατάχρησης της Αγοράς) Νόμου του 2005, ως εκάστοτε ισχύει, σε σχέση με τα structured bonds ISIN XS0345364227 και XS0345364656 από την εταιρεία Cyprus Popular Bank Public Co Ltd ή και άλλα πρόσωπα για την περίοδο 1 Ιανουαρίου 2008 – 15 Μαρτίου 2013 και διαπίστωσε ότι η εταιρεία Cyprus Popular Bank Co Ltd (‘η Λαϊκή Τράπεζα’) και η εταιρεία Commerzbank AG ενήργησαν κατά παράβαση του άρθρου 19 του περί των Πράξεων Προσώπων που Κατέχουν Εμπιστευτικές Πληροφορίες και των Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς (Κατάχρησης της Αγοράς) Νόμου του 2005, ως τροποποιήθηκε, ως εξειδικεύεται στο άρθρο 20(1)(α) του ιδίου Νόμου, σε σχέση με εντολές ή/και συναλλαγές με αντικείμενο τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας σε ημερομηνίες από 4 Απριλίου έως 30 Μαϊου 2011.

Η Επιτροπή αποφάσισε την επιβολή συνολικού διοικητικού προστίμου ύψους €650.000 στην εταιρεία Commerzbank AG για μη συμμόρφωση με το άρθρο 19 του περί των Πράξεων Προσώπων που Κατέχουν Εμπιστευτικές Πληροφορίες και των Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς (Κατάχρηση της Αγοράς) Νόμο του 2005, ως εξειδικεύεται στο άρθρο 20(1)(α) του ιδίου Νόμου. Συγκεκριμένα, στην εταιρεία επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους €50.000 για κάθε ημερομηνία για την οποία βρέθηκε σε παράβαση (σύνολο €650.000).

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να μην επιβάλει στη Cyprus Popular Bank Public Co Ltd διοικητικό πρόστιμο για μη συμμόρφωση με το άρθρο 19, ως εξειδικεύεται από το άρθρο 20(1)(α) του Ν.116(Ι)/2005 στις υπό αναφορά ημερομηνίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι: 

- Η Λαϊκή Τράπεζα βρίσκεται υπό καθεστώς εξυγίανσης βάσει του Νόμου 17(Ι)/2013 και/ή των σχετικών Διαταγμάτων της Κεντρικής Τράπεζας και έχει διοριστεί Ειδικός Διαχειριστής από το έτος 2013. Η κύρια δραστηριότητα της Λαϊκής Τράπεζας είναι η εκτέλεση των μέτρων εξυγίανσης τα οποία έχουν ληφθεί σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου 17(Ι)/2013 και/ή των σχετικών Διαταγμάτων της Κεντρικής Τράπεζας.

- Τυχόν επιβολή διοικητικού προστίμου στη Λαϊκή Τράπεζα, δεδομένων των συνθηκών, θα επιβαρύνει περαιτέρω τους καταθέτες, τους κατόχους αξιογράφων και τους μετόχους της.

Ολόκληρη η απόφαση της Επιτροπής αναφορικά με τη Cyprus Popular Bank Public Co Ltd και τη Commerzbank AG είναι διαθέσιμη εδώ.

Δείτε το σχετικό δελτίο τύπου εδώ


Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων