Δικαστήριο σε δικηγόρο: Ή θα απολογηθείς για την κριτική μέσω tweets ή θα πας φυλακή

To ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας έθεσε τις εξής επιλογές σε γνωστό δικηγόρο: Ή θα απολογηθείς για την κριτική που έκανες στο δικαστήριο μέσω δύο tweets ή αλλιώς θα πας φυλακή.

Αν και το δικαστήριο ζητά από τον δικηγόρο Πρίσαντ Μπούσαν να ζητήσει συγγνώμη, ο δικηγόρος λέει ότι θα προτιμούσε να αντιμετωπίσει την ποινή φυλάκισης έξι μηνών. Ο Μπουσάν, ο οποίος κατηγορείται για περιφρόνηση, έλαβε προθεσμία για να ζητήσει συγγνώμη, κάτι που ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ανέντιμο.

Σε ένα tweet, ο Bhushan «ανέβασε» μια φωτογραφία του επικεφαλής της δικαιοσύνης, Sharad Arvind Bobde σε μια ακριβή μοτοσικλέτα Harley Davidson χωρίς μάσκα, παρόλο που υπήρχαν άνθρωποι ήταν γύρω του. Ο Μπουσάν είπε ότι ήταν υποκριτικό για τον επικεφαλής της δικαιοσύνης να βρίσκεται σε πλήθος χωρίς μάσκα, όταν έχει διατάξει το δικαστήριο να κλείσει κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κορωνοϊού, αρνούμενος στους Ινδούς το «θεμελιώδες δικαίωμά τους για πρόσβαση στη δικαιοσύνη». Σύμφωνα με τους The New York Times, η μοτοσικλέτα ανήκε σε έναν από τους πολιτικούς συμμάχους του πρωθυπουργού Narendra Modi.

Το δικαστήριο χαρακτήρισε το tweet ως «ψευδές» και ότι κλονίζει την εμπιστοσύνη του κοινού.

Ο Bhushan κατηγόρησε το δικαστήριο στο άλλο του tweet ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στο «πώς καταστράφηκε η δημοκρατία στην Ινδία» κατά τη διάρκεια της διακυβερνησης του Modi.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το δικαστήριο έκρινε ότι τα δύο tweets του Bhushan ήταν «σχεδιασμένη επίθεση στο ίδιο το θεμέλιο του θεσμού του δικαστικού σώματος» και τον έκρινε ένοχο περιφρόνησης δικαστηρίου με μια απόφαση 108 σελίδων.

Το Twitter έκτοτε αφαίρεσε τις επίμαχες δημοσιεύσεις, αλλά ήδη οι ακτιβιστές είχαν εξασφαλίσει στιγμιότυπα της οθόνης και τα κοινοποίησαν.

Η αφαίρεση των tweets του Bhushan από το Twitter αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο για παρόμοιες περιπτώσεις, υποστηριζουν οι δικηγόροι της χώρας. (cylegalnews.com/voanews.com)

Σχόλια

Top Legal Stories

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων

Η Οδηγία (ΕΕ) 2024/1069 για τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού