Οι δικηγορικές εκλογές να γίνουν ηλεκτρονικά. Και σε κάθε περίπτωση όχι μόνο στη Λευκωσία

του Γιώργου Καζολέα, δικηγόρου

Δίκαιο και εύλογο το αίτημα που προβάλλεται από πολλούς συναδέλφους το τελευταίο διάστημα οι εκλογές για την ανάδειξη Προεδρείου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου να μπορούν να διεξαχθούν και στις έδρες των λοιπών τοπικών δικηγορικών συλλόγων και όχι αποκλειστικά και μόνο στη Λευκωσία.

Το άρθρο 21 (1) (α) του περί Δικηγόρων Νόμου που περιοριστικά αναφέρει τη Λευκωσία ως τόπο για τη σύγκληση της τακτικής γενικής συνέλευσης όλων των δικηγόρων που ασκούν το επάγγελμα στη Δημοκρατία, πρέπει να αλλάξει και να συμπεριλάβει και τις υπόλοιπες πόλεις. Η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί δυσμενή διάκριση εις βάρος των δικηγόρων που είναι εγγεγραμμένοι στους λοιπούς τοπικούς δικηγορικούς συλλόγους, πλην αυτού της Λευκωσίας.

Βιώνοντας ωστόσο την εποχή του covid-19, της κοινωνικής αποστασιοποίησης και του περιορισμού των συναθροίσεων, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος θα έπρεπε να πάει κι ένα ακόμα βήμα μπροστά.

Ακούω ότι οι επερχόμενες δικηγορικές εκλογές συγκεντρώνουν μετά από πολλά χρόνια το ενδιαφέρον των δικηγόρων της Κύπρου, υπάρχουν τρεις υποψήφιοι πρόεδροι και επομένως αναμένεται η συμμετοχή των μελών του Παγκύπριου Δικ.Συλλόγου να είναι μεγαλύτερη. Πέρα από το αυτονόητο, κατά τη γνώμη μου, ότι τουλάχιστον οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν σε όλες τις πόλεις για να μην απαιτηθεί μετακίνηση στη Λευκωσία, θα ήταν ενδεδειγμένο για την περίσταση η ψηφοφορία να μπορεί να γίνει (και) ηλεκτρονικά.

Υπάρχει πληθώρα πληροφοριακών συστημάτων στην αγορά που μπορούν να διοργανώσουν ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Μην ξεχνάμε ότι ήδη όλα τα μέλη του ΠΔΣ έχουν εξατομικευμένους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Συλλόγου.

Οι ψηφιακές κάλπες έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στην Ελλάδα από Ελληνικά Πανεπιστήμια, Συλλόγους, Οργανισμούς, Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις, καθώς και Ιδιώτες, διασφαλίζοντας το απόρρητο και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Ο κορωνοϊός άλλαξε ριζικά πολλά δεδομένα της καθημερινότητας μας. Κάθε εκλογική διαδικασία αλλά και οι γενικές συνελεύσεις όπως γίνονταν μέχρι πριν τον covid19 , συνεπάγονταν συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, κάτι που πλέον είναι απαγορευτικό και συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Από την άλλη πλευρά, σε μια περίοδο κρίσιμη για τους νομικούς επαγγελματίες, οι νέοι εκπρόσωποι των δικηγόρων που θα εκλεγούν, πρέπει να έχουν τη μέγιστη δυνατή νομιμοποίηση.

Είναι πλέον καιρός, στο πλαίσιο της περίφημης αλλά ακόμα απούσας μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης προς το ηλεκτρονικότερο, η νέα ηγεσία του Δικηγορικού Σώματος να εισάγει τις νέες τεχνολογίες προς το συμφέρον των δικηγόρων της Κύπρου.

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση