Οι δικαστές έχουν δικαίωμα να κρίνουν τους ανωτέρους τους σύμφωνα με απόφαση του ΕΔΑΔ

Δικαστής από την Πολωνία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλοντας ότι κρίθηκε ένοχος κατά τη διάρκεια πειθαρχικών διαδικασιών  για ανάρμοστη συμπεριφορά, επειδή άσκησε κριτική στην έκθεση επιθεώρησής του που συντάχθηκε από άλλο ανώτερο δικαστή.

Ο προσφεύγων δικαστής δεν προήχθη σε ανώτερη θέση μετά την αρνητική έκθεση επιθεώρησης από τον επιθεωρητή Δικαστή το έτος 2009, ο οποίος τον χαρακτήρισε «μη προσαρμοστικό». Ο προσφεύγων αντέδρασε χαρακτηρίζοντας την έκθεση «επιφανειακή, άδικη και μεροληπτική» και για το λόγο αυτό τιμωρήθηκε με την πειθαρχική ποινή της σύστασης.

Τα εγχώρια δικαστήρια έκριναν  ότι η κριτική του υπονόμευσε όχι μόνο τη φήμη του επιθεωρητή δικαστή αλλά, και την απονομή της δικαιοσύνης στο σύνολό της.

Ωστόσο, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι παραβιάστηκε η ελευθερία έκφρασής του, καθώς έχει δικαίωμα άσκησης κριτικής των εκθέσεων των ανωτέρων δικαστικών, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης: «Οι παρατηρήσεις του προσφεύγοντος δεν αφορούσαν την άσκηση της δικαστικής λειτουργίας, αλλά αφορούσαν ένα εσωτερικό στάδιο της διαδικασίας προαγωγής κατά την οποία ένας ανώτερος δικαστής αξιολόγησε το έργο του. Ο δικαστής έχει δικαίωμα άσκησης κριτικής των εκθέσεων αξιολόγησης του των ανώτερων δικαστών οι οποίες ενδέχεται να εμποδίσουν την εξέλιξη της σταδιοδρομίας του. Η απαγόρευση κριτικής της έκθεσης επιθεώρησης του από δικαστή συνιστά παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης».

Το Δικαστήριο δικαίωσε τον Πολωνό δικαστικό λειτουργό, επιδικάζοντάς του ποσό 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη. (πηγή:newsbreak.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Διάταγμα κράτησης παιδιού που κρίθηκε ένοχο διάπραξης αδικήματος: Τροποποίηση στο Νόμο περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο

Οι αλλαγές που έρχονται στη Δικαιοσύνη το 2024