Μόνο επείγουσες υποθέσεις θα εξετάζουν τα δικαστήρια από 11.1.2021 - Αγανάκτηση εκφράζει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος

Εν αναμονή εγκυκλίου που θα εκδώσει το Ανώτατο Δικαστήριο, παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο το πλαίσιο λειτουργίας των δικαστηρίων, μετά την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και του δεύτερου lockdown που θα ισχύσει στην Κύπρο από 10.1.2021. 

Στο έντυπο ''Ερωτήσεις και Απαντήσεις'' για τα μέτρα για αναχαίτιση της πανδημίας – 8 Ιανουαρίου 2021 (ισχύς μέτρων: 10-31 Ιανουαρίου 2021) που αναρτήθηκε από το Υπ.Υγείας υπάρχει η ερώτηση: "Πώς θα λειτουργούν τα Δικαστήρια;" και ως απάντηση αναφέρεται : "Τα Δικαστήρια θα εξετάζουν μόνο επείγουσες υποθέσεις και η λειτουργία τους ρυθμίζεται με εγκύκλιο που θα εκδώσει το Ανώτατο Δικαστήριο".

Με σημερινή του (8.1.2021) ανακοίνωση ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος εκφράζει την έντονη αγανάκτηση του για τη μη συμπερίληψη της Δικαιοσύνης στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Κατόπιν της εξαγγελίας των νέων μέτρων κατά της πανδημίας και ειδικότερα της υποχρεωτικής τηλεργασίας επί των δικηγόρων και των δικηγορικών εταιρειών, ο ΠΔΣ εκφράζει την έντονη αγανάκτηση του για τη μη συμπερίληψη της Δικαιοσύνης και εν συνεπεία του δικηγορικού λειτουργήματος, στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Η απρόσκοπτη παροχή δικαστικής και νομικής προστασίας στους πολίτες αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό ενός κράτους δικαίου και κάθε δημοκρατικής και ευνομούμενης πολιτείας.

Η Δικαιοσύνη δεν αποτελεί επιλογή α λα καρτ, αλλά θεμελιώδη πυλώνα της Δημοκρατίας και οι δικηγόροι ως λειτουργοί της Δικαιοσύνης δεν μπορούν να εξαναγκάζονται για ένα μήνα τουλάχιστον σε υποχρεωτική τηλεργασία, που οδηγεί ουσιαστικά σε κατάργηση του λειτουργήματός τους.

Αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα της λήψης μέτρων για την πανδημία, πιστεύουμε ακράδαντα πως σε καμία περίπτωση η κατάσταση δεν δικαιολογεί με βάση την αρχή της αναλογικότητας, την αναστολή ή την κατάργηση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, επεμβαίνοντας ουσιαστικά στον ίδιο τον πυρήνα των κατοχυρωμένων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών.

Τέλος υπενθυμίζουμε πως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με επιβαρυμένη μάλιστα, σε σχέση με τη χώρα μας, επιδημιολογική κατάσταση, η Δικαιοσύνη κατοχυρώνεται και λειτουργεί κανονικά».

Σχόλια

Top Legal Stories

Εφετείο Κύπρου: Η παραμονή μετά τον τερματισμό μίσθωσης συνιστά ποινικό αδίκημα – Νομικός σχολιασμός της πρόσφατης απόφασης

Πλήρωση δύο (2) κενών θέσεων Νομικού Λειτουργού στο Δήμο Λευκωσίας

Το πρόστιμο σε δικηγόρο για περιφρόνηση του δικαστηρίου παραβίασε το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ (ελευθερία της έκφρασης)

Μίσθωση Ακινήτου από Υπό Σύσταση Εταιρεία: Το Ανώτατο Δικαστήριο ξεκαθαρίζει τα όρια του Άρθρου 15Α Κεφ.113

Οι περικοπές μισθών και συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων στην Κύπρο ήταν νόμιμες σύμφωνα με το ΕΔΔΑ