Καταχώρηση ποινικής υπόθεσης για παρακοή διατάγματος Δικαστηρίου από ιατροδικαστή, αποφάσισε ο Γενικός Εισαγγελέας

Ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε την άμεση διερεύνηση και καταχώρηση ποινικής υπόθεσης από την Αστυνομία σε σχέση με την άρνηση διενέργειας νεκροτομής επί της σορού αποβιώσαντα με Covid-19 από ιατροδικαστή του Δημοσίου, ως και την άρνηση συμμόρφωσής του με το διάταγμα του θανατικού ανακριτή.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι, η Νομική Υπηρεσία προέβη σε συστάσεις και υποδείξεις προς τους αρμοδίους για την άμεση διενέργεια νεκροτομής και με γνωμάτευση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ημερομηνίας 2 Φεβρουαρίου 2021 προς το Υπουργείο Υγείας λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες οδηγίες που τέθηκαν, τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και από το Royal College of Pathologists, οι οποίες επιτρέπουν τη διενέργεια νεκροτομής υπό την προϋπόθεση λήψης  των απαραίτητων προστατευτικών μέτρων, συνέστησε συμμόρφωση προς το σχετικό διάταγμα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, θέση του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα είναι ότι αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση ο σεβασμός προς τους νεκρούς και τους συγγενείς τους, η δε επί  μακρόν αδικαιολόγητη καθυστέρηση ταφής νεκρού είναι επιεικώς απαράδεκτη. Επιπρόσθετα, η παρακοή διατάγματος Δικαστηρίου συνιστά καταστρατήγηση βασικής πτυχής του κράτους δικαίου, η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η άρνηση του ιατροδικαστή για διενέργεια νεκροτομών σε αποβιώσαντες ασθενείς κορωνοϊού οφείλεται στην έλλειψη κατάλληλων υποδομών και εξοπλισμού στα νεκροτομεία. 

Σχόλια

Top Legal Stories

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε. στην Κύπρο για μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου της απάτης σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

Υπερωριακή Αμοιβή και Επί Πληρωμή Αργίες σύμφωνα με το Κυπριακό Εργατικό Δίκαιο

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου