Είναι ποινικό αδίκημα το να βήχεις εν μέσω covid-19 ; Δικαστήριο στη Δανία θα αποφανθεί σε υπόθεση με κατηγορούμενο έναν 20χρονο

Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Δανίας ξεκίνησε η εκδίκαση έφεσης, στην οποία οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν αν το βήξιμο προς το πρόσωπο κάποιου συνιστά απειλητική συμπεριφορά, εν μέσω της πανδημίας Covid-19.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, ο 20χρονος κατηγορούμενος συνελήφθη τον περασμένο Μάρτιο, όταν η χώρα βρισκόταν σε πλήρες lockdown λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, πράττοντας κατά το κατηγορητήριο, «αδίστακτες και απερίσκεπτες» ενέργειες ενάντια σε αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας στο δρόμο , μεταξύ των οποίων ήταν να βήχει προς το μέρος τους . Στη συνέχεια ο νεαρός εξετάστηκε και ήταν αρνητικός στον Covid-19.

Ο νεαρός αθωώθηκε πρωτόδικα από το επαρχιακό δικαστήριο, όμως καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το δυτικό ανώτερο δικαστήριο της Δανίας και, κατά την έφεση που εκδικάζεται ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου κατά αυτής της καταδίκης, η εισαγγελία προτείνει ποινή φυλάκισης τριών έως πέντε μηνών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του στις 18 Φεβρουαρίου 2021.

Παρόμοια περιστατικά βηξίματος προς αστυνομικούς καταγγέλθηκαν στη Δανία πέρυσι, αντανακλώντας την δυσαρέσκεια των πολιτών σε ορισμένες περιοχές για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση.

Τους τελευταίους μήνες, χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Δανίας διαδηλώνοντας, σε κινητοποιήσεις που σημαδεύτηκαν κάποιες φορές από επεισόδια, ζητώντας από τις αρχές να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα και υποστηρίζοντας ότι αυτά περιορίζουν την ελευθερία τους και πλήττουν τις επιχειρήσεις.

Ιολόγοι, υγειονομικές αρχές και η κυβέρνηση υπερασπίστηκαν τα υφιστάμενα μέτρα, βάσει των οποίων έχουν ανασταλεί οι περισσότερες δραστηριότητες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας πλην της λειτουργίας των καταστημάτων με τα απαραίτητα είδη. 

Στον συνολικό απολογισμό της πανδημίας, η σκανδιναβική χώρα έχει καταγράψει πάνω από 200.000 μολύνσεις, εκ των οποίων 2.269 θάνατοι. (πηγή:naftemporiki.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών