H πρώτη δικαστική απόφαση που διατάζει τον εμβολιασμό για τον Covid-19

Η πρώτη δικαστική απόφαση στην Ευρώπη που διατάζει τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό είναι γεγονός. Δικαστής στη βορειοδυτική Ισπανία αποφάσισε ότι μια ηλικιωμένη , τρόφιμος οίκου ευγηρίας, έπρεπε να εμβολιαστεί υποχρεωτικά παρά την άρνηση της κόρης της. Ειδικότερα, ο οίκος ευγηρίας προσέφυγε στο δικαστήριο της αυτόνομης κοινότητας της Γαλικίας, καθώς η ηλικιωμένη είχε εξαιρετικά περιορισμένη ικανότητα λήψης αποφάσεων , ενώ η κόρη της αρνείτο κατηγορηματικά να χορηγηθεί το εμβόλιο του covid19 στη μητέρα της.

Ο δικαστής Javier Fraga Mandián στην απόφασή του διαπίστωσε ότι η γνωστική απώλεια της ηλικιωμένης ήταν σε τέτοιο βαθμό που «ήταν ανίκανη να παράσχει έγκυρη συγκατάθεση», ενώ τόνισε ότι το δικαστήριο είχε τη νομική υποχρέωση να παρέμβει προκειμένου να προστατεύσει την υγεία της γυναίκας. Διευκρίνισε μάλιστα ότι η απόφασή του δεν βασίστηκε στην προστασία της υγείας των άλλων τροφίμων, αλλά στο ότι η «ύπαρξη δεκάδων χιλιάδων θανάτων» από τον ιό στην Ισπανία παρείχε αυτό που θεωρούσε αναμφισβήτητη απόδειξη ότι η μη λήψη του εμβολίου ήταν εν προκειμένω πιο επικίνδυνη από τυχόν πιθανές παρενέργειες του εμβολίου .

Σημειώνεται ότι το 98% των τροφίμων στους οίκους ευγηρίας της Ισπανίας έχουν δεχθεί να εμβολιαστούν ενώ μόνο το 2% έχει απορρίψει τον εμβολιασμό, ο οποίος γενικά είναι προαιρετικός σύμφωνα με απόφαση της Ισπανικής Κυβέρνησης. (legalnews24.gr/apnews.com)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση