Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης: Κατατέθηκαν τα νομοσχέδια στην Επιτροπή Νομικών

Mερικές από τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της δικαιοσύνης προανήγγειλε η αρμόδια Υπουργός κα Έμιλυ Γιολίτη, σε δηλώσεις της με αφορμή την κατάθεση στις 31.3.2021  στην κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών των νομοσχεδίων για τη Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα η κα Γιολίτη μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ενδεικτικά, προνοείται ταυτόχρονη ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας των δικαστηρίων, που καθορίζεται η 1η Σεπτεμβρίου 2021, αυξάνεται ο αριθμός των δικαστών στις ανώτατες βαθμίδες ώστε, μεταξύ άλλων, να υπάρχει  αυξημένη πλειοψηφία σε σημαντικά συνταγματικά θέματα, εγκαθιδρύονται εξειδικευμένα τμήματα εφετείου, λαμβάνεται υπόψη η γνώση και εμπειρία των υποψηφίων στα θέματα αρμοδιότητας του δικαστηρίου ή τμήματος που διορίζονται, περιλαμβάνεται μνεία για την ανάγκη εμπλουτισμού του Εφετείου από έμπειρους δικηγόρους, ιδρύεται Γνωμοδοτικό Δικαστικό Συμβούλιο, που ενεργεί ως συμβουλευτικό όργανο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διορισμούς Δικαστών στις ανώτατες βαθμίδες και δημιουργούνται τρία δικαστικά συμβούλια και ένα ακυρωτικό δευτεροβάθμιο συμβούλιο, για να επιτευχθεί ο αποτελεσματικός αλληλο-έλεγχος μεταξύ των δικαστηρίων. Σε πρακτικά θέματα, ο καταμερισμός των εφέσεων που εκκρεμούν, και ειδικά των πολιτικών, που είναι και οι περισσότερες, έγινε με τρόπο ώστε να διεκπεραιωθούν με ταυτόχρονη εκδίκασή τους, τόσο από  το Ανώτατο Δικαστήριο, όσο και το Εφετείο οι περίπου τρεισήμισι χιλιάδες που εκκρεμούν σήμερα, εντός 2  περίπου χρόνων.

Όσον αφορά στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη, οι πολίτες θα έχουν πλέον το δικαίωμα, βάσει του τροποποιημένου Άρθρου 144 του Συντάγματος, να αιτηθούν εξέτασης από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσής τους στο Επαρχιακό Δικαστήριο, για Συνταγματικό ζήτημα, όπως είναι η καταπάτηση οποιουδήποτε θεμελιώδους δικαιώματός τους, όπως του δικαιώματος ακρόασης, του τεκμηρίου αθωότητας, της διερμηνείας, της θρησκείας, της εργασίας, και πολλά άλλα. Επίσης, επιπρόσθετα, το δικαίωμα καταχώρησης έφεσης επί ενδιάμεσων αιτήσεων καθίσταται  απεριόριστο.

Τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή, τα οποία όπως ήδη ανέφερα, έτυχαν ευρείας διαβούλευσης, αναμένεται να αναδιαμορφώσουν εκ βάθρων την απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας. Εύχομαι να οδηγηθούν το συντομότερο στην Ολομέλεια για ψήφιση. Τυχόν καθυστέρηση, με ό,τι συνεπάγεται η διάλυση της παρούσας βουλής, σε συνδυασμό με την ανάγκη προκήρυξης θέσεων και διορισμού δικαστών, θα καταστήσει ανέφικτη την καθορισμένη ταυτόχρονη ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας των νέων δικαστηρίων, μεταθέτοντάς την μήνες αργότερα, αντί της 1ης Σεπτεμβρίου και καταστρέφοντας με τον τρόπο αυτό το momentum, τη δυναμική που υπάρχει αυτή τη χρονική στιγμή για τη μεταρρύθμιση των δικαστηρίων. Αυτό, θα έχει φυσικά ως συνεπακόλουθο το συνεχιζόμενο πλήγμα στην απονομή της δικαιοσύνης». (πηγή:pio.gov.cy)

Σχόλια

Top Legal Stories

Κλειστά Κυκλώματα Βιντεοπαρακολούθησης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε. στην Κύπρο για μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου της απάτης σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Υπερωριακή Αμοιβή και Επί Πληρωμή Αργίες σύμφωνα με το Κυπριακό Εργατικό Δίκαιο