Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ΄αμελείας ο 50χρονος οδηγός που προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο στη Λεμεσό - Ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας

Ένοχος για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας με βάση το άρθρο 205 του Ποινικού Κώδικα κρίθηκε από το δικαστήριο ο 50χρονος οδηγός  που προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού στις 28.11.2019  όπου έχασε τη ζωή του ο 27χρονος Παναγιώτης Χριστοφόρου, πατέρας ενός 5χρονου παιδιού.

Το όχημα του καταδικασθέντος προσέκρουσε στο προπορευόμενο όχημα του άτυχου 27χρονου, με ταχύτητα γύρω στα 180 χιλιόμετρα, ενώ όπως διαπιστώθηκε, ο κατηγορούμενος δεν έλαβε οποιαδήποτε μέτρα, αφού δεν εντοπίστηκαν ίχνη τροχοπέδησης ή πλαγιολίσθησης.

Μετά από εξέταση, διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος, εκτός του ότι βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλης, είχε στο αίμα του ποσότητα ουσιών που δρουν προσθετικά στην αλκοόλη, ως προς την κατασταλτική δράση, ενώ σημειώνεται ότι, τόσο η αλκοόλη όσο και η ουσία διαζεπάμη λήφθηκαν εθελούσια από αυτόν.

Στην ανακοίνωση της η Νομική Υπηρεσία αναφέρει: "Με βασικά στοιχεία την υπερβολική ταχύτητα, το υπερβολικό ποσοστό αλκοόλης σε συνδυασμό με άλλες κατασταλτικές ουσίες που ανιχνεύτηκαν και την αδιαφορία που επιδείχθηκε από 50χρονο οδηγό του οποίου το όχημα συγκρούστηκε βίαια στο πίσω μέρος προπορευόμενου οχήματος στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού στις 28 Νοεμβρίου 2019, με αποτέλεσμα η σύγκρουση να εξελιχθεί σε θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα, η δικηγόρος της Δημοκρατίας Α’ κα Χρίστια Κυθραιώτου που παρουσίασε την υπόθεση εκ μέρους της κατηγορούσας αρχής στο Κακουργιοδικείο Λεμεσού, στοιχειοθέτησε το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας (στη βάση του άρθρου 205 του Ποινικού Κώδικα), κι όχι βάση του συνήθους αδικήματος της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσπαστης ή επικίνδυνης πράξης (άρθρο 210 του Ποινικού Κώδικα).

Πρόκειται για τη δεύτερη υπόθεση παγκύπρια, η οποία αφορά σε θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα, που οδήγησε σε καταδίκη κατηγορούμενου προσώπου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.

Η αντιμετώπιση παρόμοιας φύσεως υποθέσεων θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων, δύναται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για αποτροπή οδικών συγκρούσεων".

Η ποινή του 52χρονου αναμένεται να ανακοινωθεί στις 12 Ιουλίου. (πηγή: politis.com.cy/pio.gov.cy)

Σχόλια

Top Legal Stories

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων