Κύπρος: Η χώρα με τους περισσότερους δικηγόρους στην Ευρώπη

Η Κύπρος κατέχει την πρωτιά ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη έχοντας του περισσότερους δικηγόρους  σε αναλογία πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τα έτη 2018 και 2019, ανά 100 χιλιάδες κατοίκους αναλογούν 475 δικηγόροι . Ακολουθεί το Λουξεμβούργο με 460 περίπου και η Ελλάδα με περίπου 400. Στην τελευταία θέση του πίνακα είναι η Σουηδία με μόλις περίπου 50 δικηγόρους ανά 100.000 κατοίκους.

Συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, η Κύπρος έχει λίγους δικαστές: Στην αναλογία δικαστών ανά 100.000 κατοίκους , η Κύπρος έχει 13 δικαστές, ενώ στην πρώτη θέση του σχετικού πίνακα είναι η Σλοβενία με 42. (στοιχεία 2019). Μόνο το 32% των δικαστών της Κύπρου είναι γυναίκες, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό των γυναικών δικαστών είναι 72% , δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη μετά τη Ρουμανία. (στοιχεία 2020).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο πίνακας με την αναλογία των δικαστικών εξόδων σε σχέση με το ποσό της αξίωσης σε υπόθεση δικαίου καταναλωτών, όπου η Κύπρος είναι στην πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με το υψηλότερο δικαστικό κόστος. (αναλογία δικαστικών εξόδων σε σχέση με την αξία της αξίωσης 55% σε μικρής αξίας αγωγές και 12% σε αγωγές ποσού 6.000 ευρώ). Αντιθέτως στις εμπορικές υποθέσεις η Κύπρος έχει από τα χαμηλότερα δικαστικά έξοδα στην ΕΕ. 

Ο Πίνακας Αποτελεσμάτων ΕΕ για τη Δικαιοσύνη είναι διαθέσιμος εδώ

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ίσως επειδή η Κύπρος σαν χωρά εστιάζεται στις υπηρεσίες και δεν υπάρχουν άλλοι πιθανοί κλάδοι να ακολουθηθούν? Το συγκεκριμένο άρθρο διαλέγει εντελώς λάθος στατιστικές να παρουσιάσει. Δώστε μας τον αριθμό πολίτων οι οποίοι εργάζονται στους κλάδους των υπηρεσιών και μετρά προχωρήστε με την σχετική σύγκριση.

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης