Με αίτηση και ένορκη δήλωση στον Ληξίαρχο η αλλαγή φύλου: Νέο προωτοποριακό νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου

Tις βασικές πτυχές του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου παρουσίασε η Επίτροπος Νομοθεσίας κα Λουΐζα Ζαννέτου, στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης – ανασκόπησης του θέματος που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Όπως ανέφερε η Επίτροπος, το νομοσχέδιο, είναι αρκετά πρωτοποριακό για τα κυπριακά – αλλά και τα ευρωπαϊκά – δεδομένα, καθώς προνοεί για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου χωρίς να απαιτεί την προηγούμενη ψυχολογική διάγνωση ή την προηγούμενη ιατρική επέμβαση.

Η κα Ζαννέτου τόνισε την ανάγκη ρύθμισης του εν λόγω ζητήματος για την κάλυψη ενός μεγάλου και ορατού νομοθετικού κενού που αναμφίβολα επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα, και την ψυχολογία, αριθμού συμπολιτών μας που κοινωνικά και επαγγελματικά τους αποκλείει.

Κατά την παρουσίαση των άρθρων του νομοσχεδίου η Επίτροπος Νομοθεσίας ανέφερε μεταξύ άλλων :

«Το άρθρο 3 αποτελεί αναμφίβολα το πιο σημαντικό άρθρο του νομοσχεδίου, καθώς αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε προσώπου στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου με βάση τον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας φύλου, χωρίς την προϋπόθεση μη αναστρέψιμων χειρουργικών επεμβάσεων επαναπροσδιορισμού φύλου ή άλλων ιατρικών, ψυχιατρικών ή ψυχολογικών διαδικασιών.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 διασφαλίζει το δικαίωμα της αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου∙ το δικαίωμα του σεβασμού της σωματικής ακεραιότητας και της φυσικής αυτονομίας, ανεξάρτητα από την έκφραση ταυτότητας φύλου ή τα χαρακτηριστικά φύλου∙ το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης ως ατόμου και ως προσωπικότητας, σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου, και∙ το δικαίωμα της μεταχείρισης ανάλογα με την ταυτότητα φύλου του και ειδικότερα δικαίωμα προσδιορισμού με αυτή στα έγγραφα που αποδεικνύουν την ταυτότητά του.

Το άρθρο 4 του νομοσχεδίου προβλέπει το δικαίωμα Κύπριου πολίτη, ο οποίος θεωρεί ότι υφίσταται ασυμφωνία μεταξύ της ταυτότητας φύλου του και του καταχωρισμένου φύλου του στα έγγραφα που προσδιορίζουν την ταυτότητα του, να υποβάλει γραπτή αίτηση στον Ληξίαρχο και να ζητήσει την αναγνώριση ταυτότητας φύλου και έκδοση πιστοποιητικού αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, ώστε αυτό να αντιστοιχεί στην έκφραση της ταυτότητας φύλου. Η αίτηση αυτή πρέπει να συνοδεύεται από ένορκη δήλωση, υπογεγραμμένη από τον αιτητή, και στην οποία δηλώνονται – μεταξύ άλλων – το επιθυμητό φύλο, το καταχωρημένο ονοματεπώνυμο του αιτητή στο Ληξιαρχείο, το όνομα που επιλέγεται και το προσαρμοσμένο σχετικά επώνυμο. Στην ένορκη δήλωση επισυνάπτεται επίσης πιστοποιητικό γέννησης και αποδείξεις της συνήθους διαμονής του αιτητή».

Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση εδώ

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Νομικός επαρχιωτισμός..

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση