Σεμινάριο για δικαστές για τους νέους Θεσμούς Πολιτικής Δικονομίας

Oλοκληρώθηκε στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2021, το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο για Δικαστές για τους νέους Θεσμούς Πολιτικής Δικονομίας που διοργανώθηκε από τη Σχολή Δικαστών Κύπρου, σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το εναρκτήριο σεμινάριο είναι μέρος μιας σειράς τριών διήμερων επαναλαμβανόμενων σεμιναρίων που απευθύνονται στους Δικαστές και αφορούν την παρουσίαση των πιο σημαντικών αρχών των νέων Θεσμών, με στόχο την ανάδειξη της αλλαγής φιλοσοφίας και κουλτούρας που θα προκύψει με την εφαρμογή τους.

Την εκπαίδευση των Δικαστών έχουν αναλάβει ο κ. Nic Madge, πρώην Δικαστής και εκπαιδευτής στο Judicial College της Αγγλίας και Ουαλίας και ο κ. Sir John Gillen, πρώην Δικαστής του Εφετείου Βορείου Ιρλανδίας. Τον συντονισμό της συζήτησης κατά τις ομαδικές ασκήσεις και την μελέτη περιπτώσεων, έχουν αναλάβει Κύπριοι δικαστές-facilitators, οι οποίοι έτυχαν ειδικής εκπαίδευσης.

Τα σεμινάρια αποτελούν μέρος του Προγράμματος SRSP3, που εντάσσεται στο πλαίσιο της Μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων και γίνεται με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG Reform) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2021 και περιλαμβάνουν εκπαιδεύσεις Δικαστών, Δικηγόρων, Πρωτοκολλητών και Προσωπικού επί των νέων Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο κ. Γιώργος Ερωτοκρίτου, Διευθυντής της Σχολής Δικαστών και του Τμήματος Μεταρρύθμισης, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στη μεγάλη προσπάθεια που έγινε τόσο από το Ανώτατο Δικαστήριο όσο και από τους Εμπειρογνώμονες της ομάδας του Λόρδου Dyson, για τη σύνταξη των νέων Θεσμών. Τόνισε επίσης την καθοριστική προσφορά της τότε Προέδρου, του Αντιπροέδρου και των Μελών της Επιτροπής Θεσμών, που βεβαιώθηκαν ότι οι νέοι Θεσμοί θα συνάδουν με την κυπριακή πραγματικότητα. Τέλος, επισήμανε ότι η απονομή δικαιοσύνης θα επιταχυνθεί σημαντικά και θα υπάρξουν τεράστια οφέλη, όχι μόνο για τη δικαιοσύνη, αλλά και για την οικονομία γενικότερα. (πηγή: pio.gov.cy)

Σχόλια

Top Legal Stories

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Οι αλλαγές που έρχονται στη Δικαιοσύνη το 2024

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό