Κατά της απόφασης του ΤΕΠΑΚ να απαγόρευσει τη δια ζώσης διδασκαλία στους ανεμβολίαστους φοιτητές, η Επίτροπος Διοικήσεως

Θέση κατά της απόφασης του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου να απαγορεύσει τη φυσική παρουσία στις αίθουσες διδασκαλίας για όσους φοιτητές δεν έχουν εμβολιασθεί για τον covid-19, παίρνει η Επίτροπος Διοικησεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Λοττίδου με γνωμάτευσή της.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση είπε ότι με βάση συλλογή στοιχείων και μαρτυριών από φοιτητές, καθώς και από την εξέταση των μέτρων που εφάρμοσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαπιστώθηκε ότι το ΤΕΠΑΚ θα πρέπει άμεσα να ανακαλέσει την απόφαση του και να συμμορφωθεί με τις συστάσεις του Γραφείου της Επιτρόπου.

"Το μέτρο της παρεμπόδισης φυσικής παρουσίας, ενόψει άλλων εναλλακτικών μέτρων που υιοθέτησαν άλλα πανεπιστήμια σε ΕΕ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο μας πληροφόρησε ο Πρύτανης ότι όχι μόνο δεν αυξήθηκαν τα κρούσματα με τον εναλλακτικό τρόπο προσέλευσης των φοιτητών με rapid test και PCR, αλλά αυξήθηκε η εμβολιαστική κάλυψη των φοιτητών σε ποσοστό 96%. Φαίνεται τελικά ότι η πειθώ για τον εμβολιασμό, είναι πολύ ισχυρότερη από οποιοδήποτε έμμεσο εξαναγκασμό."

"Το ΤΕΠΑΚ είναι ένα τεχνολογικό πανεπιστήμιο και η παρουσία των φοιτητών στα εργαστήρια είναι απαραίτητη για εξασφάλιση του βαθμού που απαιτείται για απόκτηση του πτυχίου. Αυτό δηλώθηκε και από τον ίδιο τον Πρύτανη ότι δεν μπορεί να τελειώσει ένας φοιτητής εάν δεν παρίσταται στα εργαστήρια και αυτό είναι κάτι που εξεταζόταν εάν θα μπορούσαν να φοιτήσουν το δεύτερο εξάμηνο"

Η Επίτροπος Διοικήσεως τόνισε ότι η έκθεση του Γραφείου της έχει δεσμευτικό περιεχόμενο και ήδη η Πρυτανεία έχει κληθεί για διαβουλεύσεις την ερχόμενη Δευτέρα, για αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου από το επόμενο εξάμηνο.

"Οφείλει να συμμορφωθεί γιατί εκ των πραγμάτων διαφάνηκε ότι ο τρόπος της διαδικτυακής διδασκαλίας δεν απέδωσε και στην ουσία οι φοιτητές δεν είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Αν αυτό ήταν κατορθωτό τότε δεν θα μιλούσαμε για διάκριση στην εκπαίδευση και κυρίως για τα εργαστήρια που δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση οι φοιτητές, εάν υπήρχαν εναλλακτικά μέτρα για την πανδημία, πιθανόν να έπειθαν τους φοιτητές για τον στόχο της πολιτείας για περιορισμό." (alphanews.live)

Σχόλια

Top Legal Stories

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε. στην Κύπρο για μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου της απάτης σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024

Υπερωριακή Αμοιβή και Επί Πληρωμή Αργίες σύμφωνα με το Κυπριακό Εργατικό Δίκαιο