Παράνομη η κατάσχεση laptop και τηλεφώνου δικηγόρου - Πληροφορίες που εμπίπτουν στο δικηγορικό απόρρητο - Δικαίωση δικηγόρου από το ΕΔΔΑ

To Eυρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με απόφαση του στις 16.11.2021 δικαίωσε δικηγόρο, διαπιστώνοντας παραβίαση του άρθρου 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής , οικογενειακής ζωής και της κατοικίας). 

Η υπόθεση (Särgava v. Estonia αρ. 698/19) αφορούσε στη νομοθεσία για το δικηγορικό απόρρητο.

Ο προσφεύγων δικηγόρος, 39 ετών, κάτοικος Ταλίν Εσθονίας, ήταν ύποπτος από τις αστυνομικές αρχές ότι ήταν μέλος εγκληματικής οργάνωσης και το 2018 η αστυνομία ενήργησε έρευνα στην δικηγορική του εταιρεία, στο σπίτι του και στο αυτοκίνητό του. Στο πλαίσιο των ποινικών διαδικασιών εναντίον του, ο δικηγόρος επικαλέστηκε, χωρίς επιτυχία, ότι η κατάσχεση του φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή του και του κινητού του τηλεφώνου , κατά τη διάρκεια των ερευνών, ήταν παράνομη. Οι διαδικασίες εναντίον του εκκρεμούν ακόμη.

Με βάση του άρθρο 8 της ΕΣΔΑ, ο προσφεύγων δικηγόρος ισχυρίστηκε ότι οι πληροφορίες που υπήρχαν στο λάπτοπ και στο τηλέφωνό του καλύπτονταν από το επαγγελματικό δικηγορικό απόρρητο και για το λόγο αυτό η κατάσχεση ήταν παράνομη.

Το ΕΔΔΑ δέχθηκε τον ισχυρισμό του δικηγόρου και διαπίστωσε την παράβαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ, κρίνοντας ότι δεν ήταν αναγκαία η επιδίκαση αποζημίωσης. (ECtHR/Legalnews24.gr)

 

Σχόλια

Top Legal Stories

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε. στην Κύπρο για μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου της απάτης σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024

Υπερωριακή Αμοιβή και Επί Πληρωμή Αργίες σύμφωνα με το Κυπριακό Εργατικό Δίκαιο