Ο περί Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης & των Διαδικασιών Παράδοσης Εκζητουμένων Μεταξύ των Κρατών Μελών της ΕΕ Διαδικαστικός Κανονισμός του 2021

Στις 31.12.2021 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας ο περί Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης και των Διαδικασιών Παράδοσης Εκζητουμένων Μεταξύ των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Διαδικαστικός Κανονισμός του 2021 από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με το αρ.3 του Κανονισμού: (1) Επαρχιακός Δικαστής ενώπιον του οποίου τίθεται Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης προς εκτέλεση, σε σχέση με το οποίο το εκζητούμενο πρόσωπο δεν συγκατατίθεται να παραδοθεί στο κράτος έκδοσης του εντάλματος, ορίζει την υπόθεση για ακρόαση και εκδίδει την απόφασή του εντός 35 ημερών από τη σύλληψη του εκζητουμένου. 

(2) Σε ειδικές περιπτώσεις, αν η απόφαση δεν μπορεί να εκδοθεί εντός της πιο πάνω προθεσμίας, ο Πρωτοκολλητής ενημερώνει αμέσως τη δικαστική αρχή έκδοσης του εντάλματος, αναφέροντας τους σχετικούς λόγους και η προθεσμία για την έκδοση της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστή παρατείνεται κατά 15 ημέρες. 

Σύμφωνα με το αρ.4. : (1) Έφεση εναντίον της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστή καταχωρίζεται στο Πρωτοκολλητείο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εντός της προθεσμίας που ορίζει ο Νόμος Ν.133(Ι)/2004, χαρτοσημαίνεται με χαρτόσημο €225 (στο ποσό περιλαμβάνεται και το ποσό των €32 ως προκαταβολή, για την κάλυψη των εξόδων ετοιμασίας αντιγράφων του φακέλου της υπόθεσης) και επιδίδεται το συντομότερο δυνατό στο εκζητούμενο πρόσωπο ή στον δικηγόρο του ή στον Γενικό Εισαγγελέα, ανάλογα με την περίπτωση. 

(2) Το Εφετείο ορίζει ημερομηνία ακρόασης της έφεσης και ο Πρωτοκολλητής ενημερώνει σχετικά το εκζητούμενο πρόσωπο ή τον δικηγόρο του και τον Γενικό Εισαγγελέα. Νοείται ότι παρέχεται εξουσία για τον ορισμό έφεσης για ακρόαση χωρίς να προηγηθεί προδικασία οποτεδήποτε κριθεί τούτο σκόπιμο από το Εφετείο. 

(3) Το Εφετείο εκδίδει την απόφαση του εντός 25 ημερών από την καταχώριση της Έφεσης. 

(4) Το Εφετείο δύναται σε ειδικές περιπτώσεις να παρατείνει την πιο πάνω προθεσμία μέχρι 15 ημέρες. Στην περίπτωση αυτή, ο Πρωτοκολλητής ενημερώνει αμέσως τη δικαστική αρχή έκδοσης του εντάλματος, μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, για τους σχετικούς λόγους. 

Σύμφωνα με το αρ.5.: Σε περίπτωση αδυναμίας τήρησης των πιο πάνω προθεσμιών ο Πρωτοκολλητής, ενημερώνει την Eurojust για τους λόγους της καθυστέρησης. 

Σύμφωνα με το αρ.6.: Το Δικαστήριο διεξάγει την ακρόαση με όποιο τρόπο κρίνει πρόσφορο και δύναται να ακούσει προφορικά τους διαδίκους ή να ζητήσει την καταχώριση γραπτών αγορεύσεων. 

Σύμφωνα με το αρ.7.: Το Δικαστήριο δύναται να ρυθμίζει την ενώπιον του διαδικασία λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετική φύση της εκτέλεσης Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης και την ανάγκη ταχείας διεκπεραίωσης της υπόθεσης και έκδοσης της απόφασής του. 

Σύμφωνα με το αρ.8. : Ο Πρωτοκολλητής τηρεί μητρώο στο οποίο καταχωρείται με χρονολογική σειρά το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και η τελεσίδικη απόφαση που εκδίδεται αναφορικά με την εκτέλεσή του. Η καταχώριση περιλαμβάνει τον αριθμό της υπόθεσης, τα ονόματα των διαδίκων, την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία κριθούν από τον Πρωτοκολλητή ως απαραίτητα. 

Σύμφωνα με το αρ. 9.: Εκτός όπου το Δικαστήριο διατάσσει διαφορετικά, η δικηγορική αμοιβή καθορίζεται στην κλίμακα εξόδων €10.000 - €50.000, σύμφωνα με τις πρόνοιες του εκάστοτε ισχύοντος Διαδικαστικού Κανονισμού περί Δικηγορικών Δικαιωμάτων. 

Δείτε τον κανονισμό εδώ

Σχόλια

Top Legal Stories

Ανακοίνωση διορισμού 10 Επαρχιακών Δικαστών

Πρόσκληση από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος Μίσθωσης Υπηρεσιών Γραμματειακής Υποστήριξης και Κλητήρα για θέματα Ασύλου

Κατά τόπον αρμοδιότητα των επαρχιακών δικαστηρίων σε ποινικές υποθέσεις: Τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου

Διορισμός 11 νέων Επαρχιακών Δικαστών

Γνωστοποίηση του Διοικητικού Δικαστηρίου για καταστροφή φακέλων