Τροποποιήσεις στον Διαδικαστικό Κανονισμό του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε τον ακόλουθο Διαδικαστικό Κανονισμό. 

1. Ο παρών Διαδικαστικός Κανονισμός θα αναφέρεται ως ο περί Ποινικής Δικονομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 1) Διαδικαστικός Κανονισμός του 2022 και θα διαβάζεται μαζί με τους περί Ποινικής Δικονομίας Διαδικαστικούς Κανονισμούς, που στο εξής θα αναφέρονται ως «ο Βασικός Διαδικαστικός Κανονισμός». 

2. Ο Κανονισμός 10 του Βασικού Διαδικαστικού Κανονισμού, τροποποιείται με την προσθήκη μεταξύ των λέξεων «accused» και «or», στην πρώτη γραμμή, της ακόλουθης φράσης: «,ο κατηγορούμενος» 

3. Ο Κανονισμός 10 του Βασικού Διαδικαστικού Κανονισμού, τροποποιείται με την προσθήκη μεταξύ την τελεία (.), στην τελευταία γραμμή, της ακόλουθης φράσης: «Ο κατηγορούμενος ή ο δικηγόρος του, κατόπιν πληρωμής του ανάλογου δικαστικού τέλους, δικαιούνται σε γενική έρευνα ή επιθεώρηση του φακέλου της υπόθεσης. 

4. Ο Κανονισμός 10Α του Βασικού Διαδικαστικού Κανονισμού, τροποποιείται με την προσθήκη των ακόλουθων δύο (2) υποπαραγράφων, με αρίθμηση (5) και (6), οι οποίες ακολουθούν την υποπαράγραφο (4): 

«(5) Οποιοδήποτε πρόσωπο που δεν είναι διάδικος σε θέμα ή ζήτημα ή αρμόδιο όργανο, αρχή ή υπηρεσία της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της εκτέλεσης των εκ του νόμου απορρεόντων καθηκόντων του, στο μέτρο που δεν του παρέχεται η δυνατότητα στη βάση του Κανονισμού 10Α (1), μπορεί να υποβάλει αίτηση για γενική έρευνα ή επιθεώρηση των βιβλίων καταχωρίσεων ή του φακέλου της υπόθεσης ή για τη χορήγηση επίσημου αντιγράφου, πρακτικού, εγγράφου ή τεκμηρίου που βρίσκεται στο φάκελο. Στην αίτηση παρατίθενται λεπτομερώς οι λόγοι για τους οποίους αυτή υποβάλλεται.».

«(6) Η αίτηση εξετάζεται από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου στο οποίο φυλάσσονται τα βιβλία ή ο φάκελος της υπόθεσης ή το Δικαστήριο ή το Δικαστή ενώπιον του οποίου εκκρεμεί η υπόθεση, ανάλογα με την περίπτωση και άδεια μπορεί να δοθεί υπό όρους που θα θεωρηθούν κατάλληλοι.»

Ο κανονισμός εκδόθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 16 Φεβρουαρίου, 2022 και τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας (18.2.2022).

Η νέα διατύπωση του Κανονισμού 10:

10. Where an advocate is assigned to an accused, ο κατηγορούμενος or an appellant under section 62A of the Law, copies of any depositions, notes of proceedings and exhibits which he may request the Registrar or the Chief Registrar to supply shall without charge he supplied unless the Court thinks that they are not necessary for the purpose of the trial or appeal. Ο κατηγορούμενος ή ο δικηγόρος του, κατόπιν πληρωμής του ανάλογου δικαστικού τέλους, δικαιούνται σε γενική έρευνα ή επιθεώρηση του φακέλου της υπόθεσης. 

Η νέα διατύπωση του Κανονισμού 10Α:

10Α.-(1) Αρμόδιο όργανο, αρχή ή υπηρεσία της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της εκτέλεσης των εκ του νόμου απορρεόντων καθηκόντων τους δύνανται να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση του πρωτότυπου ή επίσημου αντιγράφου ή τεκμηρίου που βρίσκεται στο φάκελο υπόθεσης. Στην αίτηση παρατίθενται λεπτομερώς οι λόγοι για τους οποίους αυτή υποβάλλεται.

(2) Η αίτηση εξετάζεται από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου στο οποίο φυλάσσεται ο φάκελος της υπόθεσης ή το Δικαστήριο ή το Δικαστή ενώπιον του οποίου εκκρεμεί η υπόθεση ανάλογα με την περίπτωση και άδεια μπορεί να δοθεί κάτω υπό όρους που θα θεωρηθούν κατάλληλοι. Σε περίπτωση που δίδεται άδεια, πιστοποιημένο αντίγραφο του εγγράφου ή τεκμηρίου τηρείται στο φάκελο της υπόθεσης.

(3) Υπηρεσιακός φάκελος που κατατίθεται ως τεκμήριο σε υπόθεση, επιστρέφεται από το Πρωτοκολλητείο στο αρμόδιο όργανο, αρχή ή υπηρεσία της Πολιτείας από την οποία προέρχεται, μετά το πέρας της διαδικασίας και αφού παρέλθει η προθεσμία για την καταχώρηση έφεσης.

(4) Σε περίπτωση που όργανο, αρχή ή υπηρεσία της Πολιτείας αιτείται, εκκρεμούσης της υπόθεσης, την προσωρινή παραλαβή δικού της υπηρεσιακού φακέλου ο οποίος έχει κατατεθεί ως τεκμήριο σε υπόθεση, η αίτηση εξετάζεται από το Δικαστήριο ή το Δικαστή ενώπιον του οποίου εκκρεμεί η υπόθεση, ανάλογα με την περίπτωση και άδεια μπορεί να δοθεί υπό όρους που θα θεωρηθούν κατάλληλοι.

(5) Οποιοδήποτε πρόσωπο που δεν είναι διάδικος σε θέμα ή ζήτημα ή αρμόδιο όργανο, αρχή ή υπηρεσία της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της εκτέλεσης των εκ του νόμου απορρεόντων καθηκόντων του, στο μέτρο που δεν του παρέχεται η δυνατότητα στη βάση του Κανονισμού 10Α (1), μπορεί να υποβάλει αίτηση για γενική έρευνα ή επιθεώρηση των βιβλίων καταχωρίσεων ή του φακέλου της υπόθεσης ή για τη χορήγηση επίσημου αντιγράφου, πρακτικού, εγγράφου ή τεκμηρίου που βρίσκεται στο φάκελο. Στην αίτηση παρατίθενται λεπτομερώς οι λόγοι για τους οποίους αυτή υποβάλλεται.

(6) Η αίτηση εξετάζεται από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου στο οποίο φυλάσσονται τα βιβλία ή ο φάκελος της υπόθεσης ή το Δικαστήριο ή το Δικαστή ενώπιον του οποίου εκκρεμεί η υπόθεση, ανάλογα με την περίπτωση και άδεια μπορεί να δοθεί υπό όρους που θα θεωρηθούν κατάλληλοι.

Δείτε τον Κανονισμό εδώ

Σχόλια

Top Legal Stories

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε. στην Κύπρο για μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου της απάτης σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024

Υπερωριακή Αμοιβή και Επί Πληρωμή Αργίες σύμφωνα με το Κυπριακό Εργατικό Δίκαιο