Πρόστιμο 575.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέβαλε στις 2.2.2022 διοικητικό πρόστιμο στην Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ ύψους 575.000 ευρώ , σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2013.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε για παράβαση της απόφασης της ΕΚΤ της 23ης Σεπτεμβρίου 2016 που συνίστατο στη μεταφορά ρευστότητας στις θυγατρικές της τράπεζας χωρίς να ζητήσει την προηγούμενη έγκριση της ΕΚΤ κατά την περίοδο από 28 Σεπτεμβρίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2017.

Κατά τον καθορισμό μιας διοικητικής κύρωσης, η ΕΚΤ ακολουθεί τις αρχές που ορίζονται στον Οδηγό της ΕΚΤ για τη μέθοδο καθορισμού των διοικητικών χρηματικών κυρώσεων σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφοι 1 και 7 του κανονισμού (ΕΕ) 1024/2013. Κατά τον καθορισμό του ύψους της διοικητικής ποινής, η ΕΚΤ εξέτασε όλες τις σχετικές περιστάσεις της υπόθεσης, ιδίως το βαθμό του παραπτώματος της Τράπεζας Κύπρου, μαζί με τον αντίκτυπο της παραβίασης, το μέγεθος της οντότητας και την οικονομική της κατάσταση.

Ο βαθμός του παραπτώματος της τράπεζας εκτιμήθηκε ως «υψηλός» λαμβάνοντας υπόψη, ειδικότερα, ότι η οντότητα διέπραξε την παραβίαση σκόπιμα καθώς, παρά την προφανή γνώση της απαίτησης προηγούμενης έγκρισης της ΕΚΤ για οποιαδήποτε μεταφορά κεφαλαίου ή ρευστότητας σε οποιαδήποτε θυγατρική της εταιρεία καθώς και ότι υπήρξε έγκριση της ΕΚΤ σε πολλές άλλες περιπτώσεις κατά την ίδια περίοδο, εντούτοις εκτέλεσε πολλές μεταφορές ρευστότητας χωρίς τέτοια έγκριση, αποδεχόμενη έτσι ότι θα οδηγούσε σε παραβίαση της Απόφασης της ΕΚΤ της 23ης Σεπτεμβρίου 2016. Με τον τρόπο αυτό, η τράπεζα εμπόδισε την ΕΚΤ να λάβει συνολική εικόνα της προληπτικής κατάστασής της, δεδομένου ότι η ΕΚΤ στερήθηκε τη δυνατότητα να αξιολογήσει εάν οι μη εγκεκριμένες μεταφορές θα μπορούσαν να είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη ρευστότητά της. Έτσι, αν και η ΕΚΤ αξιολόγησε τον αντίκτυπο της παραβίασης ως «χαμηλό» με βάση την επίδραση που είχε η παραβίαση στην προληπτική κατάσταση της οντότητας και τη διάρκεια της παραβίασης, η ΕΚΤ ταξινόμησε την παραβίαση συνολικά ως «μέτρια αυστηρη». Επιπλέον, η ΕΚΤ εξέτασε την οικονομική κατάσταση της οντότητας.

Η απόφαση της ΕΚΤ να επιβάλει διοικητική κύρωση στην Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ μπορεί να προσβληθεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό τις προϋποθέσεις και εντός των προθεσμιών που προβλέπει το άρθρο 263 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχόλια

Top Legal Stories

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε. στην Κύπρο για μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου της απάτης σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

Υπερωριακή Αμοιβή και Επί Πληρωμή Αργίες σύμφωνα με το Κυπριακό Εργατικό Δίκαιο

Κλειστά Κυκλώματα Βιντεοπαρακολούθησης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία