Ποινή άμεσης φυλάκισης 2 ετών για πρόκληση πυρκαγιάς από αναμμένο τσιγάρο

Ποινή φυλάκισης 2 ετών επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού σε κατηγορούμενο, ο οποίος πέταξε αναμμένο αποτσίγαρο με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά κοντά στο κρατικό δάσος Χωραφερής, στην επαρχία Λεμεσού, στις 3 Ιουλίου 2021. Ο κατηγορούμενος αντιμετώπιζε την κατηγορία πρόκλησης πυρκαγιάς σε κρατικό δάσος ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τις παρυφές του συνεπεία αλόγιστης ή αμελούς ενέργειάς του.

Σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου, το οποίο διέταξε την άμεση φυλάκιση του καταδικασθέντα, «αυτό που καθιστά ιδιαίτερα σοβαρό το συγκεκριμένο αδίκημα είναι οι επιπτώσεις από τη διάπραξή του. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την επιβολή αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών για πάταξη των εν λόγω αδικημάτων καθώς και για προστασία της περιουσίας και ασφάλειας των πολιτών αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ποιότητας ζωής και του επιπέδου υγείας κάθε ανθρώπου.»

Σε αυτό το πλαίσιο το Κακουργιοδικείο έκρινε ότι δεν δικαιολογείται αναστολή εκτέλεσης της ποινής φυλάκισης του κατηγορουμένου, παρόλο που ο κατηγορούμενος παρέμεινε στο μέρος και προσπάθησε να κατασβήσει τη φωτιά. 

Σημειώνεται ότι με βάση τη νομοθεσία, για το συγκεκριμένο αδίκημα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 10 έτη και χρηματική ποινή μέχρι 50.000 ευρώ, ή και oi δύο αυτές ποινές.

Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν περίπου 10 εκτάρια ξερά χόρτα, άγρια βλάστηση και πεύκα. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς χρησιμοποιήθηκαν 8 πυροσβεστικά οχήματα και 2 πτητικά μέσα. (πηγή pio.gov.cy)

Σχόλια

Top Legal Stories

Εφετείο Κύπρου: Η παραμονή μετά τον τερματισμό μίσθωσης συνιστά ποινικό αδίκημα – Νομικός σχολιασμός της πρόσφατης απόφασης

Πλήρωση δύο (2) κενών θέσεων Νομικού Λειτουργού στο Δήμο Λευκωσίας

Το πρόστιμο σε δικηγόρο για περιφρόνηση του δικαστηρίου παραβίασε το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ (ελευθερία της έκφρασης)

Μίσθωση Ακινήτου από Υπό Σύσταση Εταιρεία: Το Ανώτατο Δικαστήριο ξεκαθαρίζει τα όρια του Άρθρου 15Α Κεφ.113

Οι περικοπές μισθών και συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων στην Κύπρο ήταν νόμιμες σύμφωνα με το ΕΔΔΑ