Οι αλλαγές στη διαδικασία του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας με τον Τροποποιητικό Κανονισμό αρ.31 του 2022

Του Γιώργου Καζολέα, Δικηγόρου

Εκτεταμένες και σημαντικές αλλαγές στην διαδικασία ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας επέφερε ο πρόσφατος τροποποιητικός Διαδικαστικός Κανονισμός (αρ.4) του 2022 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 16/9/2022.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές συνοψίζονται ως εξής:

Προσκόμιση πρόσθετης μαρτυρίας μαζί με την προσφυγή

Σύμφωνα με τον Κανονισμό 3, όπως τροποποιήθηκε, κάθε προσφυγή καταχωρείται στο αρμόδιο Πρωτοκολλητείο με έγγραφη αίτηση, ως το Έντυπο Αρ. 1 συνοδευόμενη από την προσβαλλομένη απόφαση και τα υποστηρικτικά αυτής στοιχεία που επιδόθηκαν στον αιτητή καθώς και οποιαδήποτε νέα έγγραφα ή στοιχεία ή πρόσθετη μαρτυρία ήθελε προσκομίσει ο αιτητής.

Νέα έγγραφα ή στοιχεία ή οποιαδήποτε πρόσθετη μαρτυρία που προσκομίζονται κατά την καταχώριση της προσφυγής, παρατίθενται ή επισυνάπτονται ως τεκμήρια, ανάλογα, σε ένορκη δήλωση από τον Αιτητή. Ο ενόρκως δηλών εξηγεί το λόγο για τον οποίο δεν προσκομίστηκαν τα έγγραφα ή στοιχεία ή πρόσθετη μαρτυρία κατά την εξέταση της προσβαλλόμενης πράξης καθώς και τη συνάφειά τους με τα επίδικα θέματα.

Μέχρι την πρόσφατη τροποποίηση, σύμφωνα με τον Κανονισμό, μαζί με την προσφυγή και την προσβαλλόμενη απόφαση επιτρεπόταν μόνο η προσκόμιση νέων εγγράφων.

Επίδοση της Προσφυγής

Η προσφυγή επιδίδεται πλέον εντός επτά (7) ημερών από την ημερομηνία καταχώρισης της και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την πιο πάνω προθεσμία θεωρείται ως εγκαταλειφθείσα και απορρίπτεται, εκτός αν άλλως ήθελε ορίσει το Δικαστήριο: Νοείται ότι όπου η επίδικη πράξη είναι διάταγμα κράτησης, η προσφυγή επιδίδεται εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών.

Με το προηγούμενο καθεστώς η αντίστοιχη προθεσμία επίδοσης ήταν δέκα (10) ημέρες , ενώ δεν υπήρχε ειδική πιο σύντομη προθεσμία επίδοσης όταν επρόκειτο για διάταγμα κράτησης.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία καταχώρησης της ένστασης παραμένει στις είκοσι (20) ημέρες από την ημερομηνία επίδοσης της προσφυγής.

Υπόμνημα Κανονισμού 3ε (Νέο Έντυπο 3) σε συγκεκριμένες περιπτώσεις του περί Προσφύγων Νόμου

Στην παρ. ε του Κανονισμού 3 προστέθηκε μια ειδική πρόνοια για δύο ειδικές περιπτώσεις, ως ακολούθως:

(ε) Στις περιπτώσεις όπου η προσβαλλόμενη απόφαση εκδίδεται δυνάμει των ακόλουθων άρθρων του περί Προσφύγων Νόμου (Ν. 6(I)/2000), ως έχει τροποποιηθεί: (i) 12Βτετράκις(2)(δ), (ii) 12Βτρις, Υπόμνημα ως το Έντυπο Αρ. 3 καταχωρείται στο αρμόδιο Πρωτοκολλητείο από την Υπηρεσία Ασύλου, συνοδευόμενο από τον σχετικό διοικητικό φάκελο που αφορά την προσφυγή, εντός δέκα ημερών από την επίδοση αυτής: Νοείται ότι, ουδεμία καταχώριση γραπτής αγόρευσης από τον αιτητή ή τους καθ’ ων η αίτηση απαιτείται και η υπόθεση ορίζεται απευθείας από το Πρωτοκολλητείο για ακρόαση, χωρίς να απαιτείται η παρουσία των καθ’ ων η αίτηση, εκτός εάν το Δικαστήριο διατάξει διαφορετικά.».

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις περιπτώσεις που α) η Υπηρεσία Ασύλου δύναται να θεωρήσει αίτηση ως απαράδεκτη  όταν αφορά σε μεταγενέστερη αίτηση στο πλαίσιο της οποίας δεν υποβλήθηκαν από τον αιτητή ή δεν προέκυψαν νέα στοιχεία ή πορίσματα σχετικά με την εξέταση του κατά πόσο ο αιτητής πληροί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ως δικαιούχος διεθνούς προστασίας(12Βτετράκις(2)(δ) του περί Προσφύγων Νόμου) και β) όταν εκδίδεται απόφαση μετά από ορισμό χώρας ιθαγένειας ως ασφαλούς σύμφωνα με το άρθρο 12Βτρις του περί Προσφύγων Νόμου.

Εξέταση συμμόρφωσης με διαταγή για έξοδα

Με την τροποποίηση εισάγεται νέος Κανονισμός 4, ο οποίος ορίζει τα ακόλουθα:

«4. Το Δικαστήριο δύναται να εξετάζει κατά πόσο ο αιτητής έχει συμμορφωθεί με προηγούμενη διαταγή του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας ως προς τα έξοδα δικαστικής διαδικασίας. Προς τούτο, ο Αιτητής υποχρεούται να καταχωρίσει, ταυτόχρονα με την καταχώριση της προσφυγής του, απόδειξη εξόφλησης προηγούμενων εξόδων δικαστικής διαδικασίας και σε αντίθετη περίπτωση, η προσφυγή του δύναται να απορριφθεί».

Καταχώρηση γραπτών αγορεύσεων και απαντητικών γρ.αγορεύσεων

Όπως και με την προϊσχύσασα ρύθμιση, ο αιτητής στην προσφυγή θα καταχωρεί γραπτή αγόρευση εντός τριάντα (30) ημερών από της καταχώρησης της ένστασης και ο καθ΄ων η αίτηση σε διάστημα τριάντα (30)  ημερών από της επίδοσης σε αυτούς της γραπτής αγόρευσης του αιτητή.

Ωστόσο στον νέο Κανονισμό 6 προστέθηκε 2η παράγραφος σύμφωνα με την οποία: «(β) Το Δικαστήριο δύναται να ορίσει την υπόθεση για ακρόαση και να διατάξει ένα ή/και τα δύο μέρη να αγορεύσουν μόνο προφορικώς, αναλόγως της πολυπλοκότητας των εγειρόμενων στην προσφυγή νομικών και πραγματικών ζητημάτων».

Περαιτέρω η πρόνοια για την απαντητική αγόρευση τροποποιήθηκε με διαγραφή της φράσης «(.) Ο αιτητής θα έχει δικαίωμα καταχώρησης απαντητικής αγόρευσης εντός των επομένων 10 ημερών.» και την αντικατάστασή της με τη φράση «και τυχόν απαντητική αγόρευση εντός δέκα (10) ημερών, εκτός εάν το Δικαστήριο διατάξει διαφορετικά.».

Διαγραφή Γραπτής Αγόρευσης

Στον νέο Κανονισμό 7 ρητώς προνοείται ότι το Δικαστήριο μπορεί να διατάξει διαγραφή ή τροποποίηση της γραπτής αγόρευσης, αν αυτή δεν πληροί τα παρακάτω κριτήρια:

α) Κάθε γραπτή αγόρευση θα χωρίζεται ευκρινώς σε ανάλογες παραγράφους, μια για κάθε νομικό σημείο, το οποίο θα αναφέρεται συνοπτικά.

(β) Κατά το χρόνο καταχώρησης των αγορεύσεων κατάλογος αυθεντιών και αντίγραφα των αποφάσεων που μνημονεύονται στις γραπτές αγορεύσεις θα κατατίθενται επίσης στο Πρωτοκολλητείο, σε χωριστή δέσμη εγγράφων, με ανάδειξη των ιδιαίτερων σημείων εκείνων που προτείνονται από το διάδικο προς υποστήριξη της θέσης του.

Ειδικότερα η νέα παράγραφος : «γ) Σε περίπτωση που διάδικος δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις των παραγράφων (α) και (β), το Δικαστήριο δύναται να διατάξει, όπως η γραπτή του αγόρευση διαγραφεί ή τροποποιηθεί ή να εκδώσει οιανδήποτε άλλη διαταγή ήθελε θεωρήσει αρμόζουσα.».

Τροποποίηση προϋφιστάμενου Κανονισμου 7

Από τον παλιό Κανονισμό 7 (νέος 8) διαγράφεται η πρόταση : «συνεντεύξεων του αιτητή ασύλου ή δικαιούχου διεθνούς προστασίας και άλλων διαδικασιών σύμφωνα με τον Περί Προσφύγων Νόμο αρ. 6(Ι)/2000 ως εκάστοτε τροποποιείται και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο,(Ε.Υ.Υ.Α)» και πλέον έχει ως εξής:  «8. Το Δικαστήριο δύναται να καθορίζει τη διαδικασία και να εκδίδει οδηγίες κατά περίπτωση αναφορικά με τη λήψη γραπτής ή προφορικής μαρτυρίας ή άλλων αποδεικτικών μέσων, όπως ήθελε κρίνει ορθό και δίκαιο υπό τις περιστάσεις».

Νέα Έγγραφα και Μαρτυρία μετά την προσφυγή μόνο κατόπιν άδειας του Δικαστηρίου

Ο νέος Κανονισμός 10 αναφέρει τα ακόλουθα:

«10. (α) Μετά την καταχώρηση της προσφυγής, νέα έγγραφα και/ή στοιχεία και/ή οποιαδήποτε πρόσθετη μαρτυρία προσκομίζεται μόνον κατόπιν άδειας του Δικαστηρίου, μετά από προφορικό αίτημα του αιτητή, νοουμένου ότι το Δικαστήριο ικανοποιείται-

(i) ότι πρόκειται για έγγραφα ή στοιχεία ή μαρτυρία, τα οποία άνευ δικής του υπαιτιότητας, ο αιτητής αδυνατούσε να υποβάλει κατά το προηγούμενο στάδιο εξέτασης της αιτήσεως διεθνούς προστασίας ή κατά την καταχώρηση της προσφυγής του σύμφωνα με τον κανονισμό 3(β), και

(ii) είναι συναφή με τα επίδικα θέματα της υπόθεσης.

β) Πληροφορίες για την χώρα καταγωγής του αιτητή (ΠΧΚ) δύνανται να υποβληθούν σε έντυπη ή/και ηλεκτρονική μορφή, με σχετικό υπόμνημα, το οποίο επισυνάπτεται στην αγόρευση του μέρους που επιθυμεί να την υποβάλει. Στο υπόμνημα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα στοιχεία:

(i) κατάλογος των σχετικών ΠΧΚ,

(ii) καταγραφή της πηγής τους (για διαδικτυακές πηγές υποδεικνύεται ο ιστότοπος και παρατίθεται ο σύνδεσμος της σχετικής ιστοσελίδας),

(iii) επεξήγηση της συνάφειας της υποβληθείσας μαρτυρίας με συγκεκριμένο ισχυρισμό ή/ και επίδικο ζήτημα,

(iv) υπόδειξη του συναφούς αποσπάσματος των ΠΧΚ.».

Κλήση του Αιτητή στο Δικαστήριο να απαντήσει σε ερωτήσεις

Με τον νέο Κανονισμό 11 προβλέπεται ότι : «11. Το Δικαστήριο δύναται να καλέσει τον αιτητή και να τον διατάξει να απαντήσει σε ερωτήσεις ή να προσκομίσει έγγραφα τα οποία είναι σχετικά με τα επίδικα θέματα της προσφυγής.»

 

Αυτοπρόσωπη παρουσία του Αιτητή και Σύντμηση του χρόνου των Διευκρινίσεων

Ο νέος Κανονισμός 12 περιέχει τις εξής νέες πρόνοιες:

«12. (α) Κατά τις διευκρινίσεις ή την ακρόαση της υπόθεσης και κατά την απαγγελία της απόφασης, ο αιτητής υποχρεούται να παρίσταται στο Δικαστήριο, είτε αυτός εμφανίζεται αυτοπροσώπως είτε εκπροσωπείται από δικηγόρο, εξαιρουμένης της περίπτωσης ανωτέρας βίας, διαφορετικά η προσφυγή του υπόκειται σε απόρριψη.

(β) Ο αιτητής ή ο δικηγόρος που τον εκπροσωπεί και οι καθ’ ων η αίτηση, δύνανται να έχουν 10 λεπτά χρόνο, κατ’ ανώτατο όριο, για προφορική υποστήριξη των θέσεων τους. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, το Δικαστήριο δύναται να επεκτείνει το χρόνο, ως ήθελε κρίνει ορθό και δίκαιο υπό τις περιστάσεις.».

Σημειώνεται ακόμα ότι με την προσθήκη νέου Κανονισμού 13, η αίτηση που προβλέπεται στο άρθρο 8(1Α) του περί Προσφύγων Νόμου υποβάλλεται ταυτόχρονα με την καταχώριση της προσφυγής και σε κάθε περίπτωση εντός της προθεσμίας καταχώρισης της προσφυγής ως το Έντυπο Αρ. 4.

Για τις αιτήσεις που καταχωρούνται από τις 19/9/2022 και μετά ισχύουν οι νέες ρυθμίσεις

Οι νέες ρυθμίσεις, θα τυγχάνουν εφαρμογής για τις υποθέσεις που καταχωρίζονται μετά τις 19 Σεπτεμβρίου, 2022. Για τις υποθέσεις που καταχωρίστηκαν πριν από την εν λόγω ημερομηνία, θα τυγχάνει εφαρμογής ο Βασικός Διαδικαστικός Κανονισμός, ως είχε μετά την τροποποίηση της 27ης Μαΐου, 2022.

Τέλος αλλαγές  με βάση τα παραπάνω επέρχονται και στα Έντυπα αρ.1 και 2 ενώ προστίθεται και τα νέα Έντυπα 3 και 4.

Δείτε το νέο Τροποποιητικό Κανονισμό και τα Έντυπα εδώ

Δείτε την αρθρογραφία του Γιώργου Καζολέα εδώ

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων