Σχετικά με την ανακοίνωση του Π.Δ.Σ. για τον έλεγχο των δικηγόρων στην είσοδο των δικαστηρίων

του Γιώργου Καζολέα, Δικηγόρου

Για το θέμα του ελέγχου των δικηγόρων κατά την είσοδό τους στα δικαστήρια ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος εξέδωσε στις 21 Οκτωβρίου 2022 ανακοίνωση «για τη ρύθμιση του ζητήματος» όπως αναφέρει.

Διαβάζοντας το κείμενο, γίνεται αντιληπτό ότι το θέμα δεν ρυθμίζεται οριστικά, αντιθέτως η ρύθμιση του είναι υπό αίρεση, δηλαδή να εκδοθεί ικανοποιητικός αριθμός δικηγορικών ταυτοτήτων και να υπάρχει και η δυνατότητα αυτός ο άγνωστος αριθμός ταυτοτήτων να εκδοθεί άμεσα.

Επίσης το θέμα δεν επιλύεται συνολικά, καθώς ο έλεγχος των δικηγόρων θα συνεχίσει να γίνεται στο Ανώτατο Δικαστήριο ανεξαρτήτως κατοχής δικηγορικής ταυτότητας. Και θα έπρεπε με bold να τονισθεί η εξαίρεση της εξαίρεσης των δικηγόρων από τον έλεγχο των αψίδων , η εξαίρεση δηλαδή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, γιατί ο λογικός κανόνας (θα έπρεπε να) είναι ότι οι δικηγόροι , ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, δεν πρέπει να περνούν κάθε τρεις και λίγο από έλεγχο, πηγαίνοντας από δικαστήριο σε δικαστήριο.

Θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζαμε τη ratio της εξαίρεσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο οποίο οι δικηγόροι ούτε με επίδειξη της δικηγορικής τους ταυτότητας επιτρέπεται να εισέλθουν, όταν λίγα μέτρα πιο δίπλα, στο επαρχιακό της Λευκωσίας, θα μπορούν.

Από την ανακοίνωση προκύπτει ότι αν δεν εκδοθεί «ικανοποιητικός αριθμός» ταυτοτήτων, το κόστος των οποίων θα επιβαρυνθούν μάλιστα οι δικηγόροι, το μέτρο της εξαίρεσης του ελέγχου δεν θα τεθεί σε ισχύ. «Μέχρι να υλοποιηθούν τα πιο πάνω θα ισχύει ο υφιστάμενος έλεγχος», αναφέρει επί λέξει η ανακοίνωση του ΠΔΣ.

Επομένως και πάντα με καλή πρόθεση ως προς την προσπάθεια που γίνεται για τον τερματισμό του απαξιωτικού για το δικηγορικό λειτούργημα ελέγχου των αψίδων στα δικαστήρια, το ίδιο το κείμενο της ανακοίνωσης του ΠΔΣ αναιρεί τον τίτλο της, καθώς το θέμα παραμένει αρρύθμιστο.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανδρεας Ζαχαριου είπε…
Δεν θεωρω ότι δεν υπήρξε ρύθμιση αλλά ότι απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες για την ελεύθερη πρόσβαση στο Ανώτατο οσο για το κόστος των 20 ευρώ εαν δεν κάνω λαθος δεν είναι λόγω του μέτρου που χρεωνεται αλλά ξεκίνησε από τη προηγούμενη περίοδο έκδοσης ταυτοτήτων και είναι λογικό διότι υπάρχει κόστος για την έκδοση τους

Top Legal Stories

Αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε. στην Κύπρο για μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου της απάτης σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Κλειστά Κυκλώματα Βιντεοπαρακολούθησης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση