Έλεγχος της Δικαστικής Υπηρεσίας από το Γραφείο Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας

To Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας δημοσιοποίησε την Ειδική Έκθεση με τα αποτελέσματα του ελέγχου στη Δικαστική Υπηρεσία. Τα κυριότερα ευρήματα του ελέγχου συνοψίζονται στα παρακάτω:

"Βάσει των προνοιών του άρθρου 116 του Συντάγματος της ΚΔ και του άρθρου 81 του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου (Ν.20(I)/2014), η Ελεγκτική Υπηρεσία διεξήγαγε έλεγχο επί των οικονομικών καταστάσεων της ΚΔ, για το έτος 2021, στο πλαίσιο του οποίου επέλεξε για έλεγχο, με βάση συγκεκριμένη μεθοδολογία, συναλλαγές της Δικαστικής Υπηρεσίας (ΔΥ), από το ολοκληρωμένο Σύστημα Διοικητικής και Οικονομικής Πληροφόρησης του Γενικού Λογιστηρίου (ΓΛ) - FIMAS, καθώς και περιπτώσεις απολαβών υπαλλήλων από το Σύστημα Μισθολογίου του ΓΛ. 

Για τα πιο κάτω ευρήματα, εκτός αυτών που εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου και άπτονται της ιδιαίτερης φύσης της ανεξάρτητης ΔΥ, υποβλήθηκαν σχετικές συστάσεις από την Υπηρεσία μας, οι οποίες, μαζί με τα σχόλια και απόψεις του Ανώτατου Δικαστηρίου και των Επαρχιακών Δικαστηρίων, παρουσιάζονται στην παρούσα Έκθεση. 

  • Μη εφαρμογή των μνημονιακών αποκοπών και παγοποιήσεων των προσαυξήσεων και τιμαριθμικού επιδόματος, στους νεοδιορισθέντες Επαρχιακούς Δικαστές, μέχρι τον Αύγουστο του 2021, παρόλο που αυτοί δεν καλύπτονταν από την σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις αποκοπές στις απολαβές των Δικαστών που υπηρετούσαν ήδη. Η Νομική Υπηρεσία, με γνωμάτευση της, ημερ. 10.5.2022, ανέφερε ότι ορθώς η Γενική Λογίστρια δεν εφάρμοσε τις μνημονιακές αποκοπές στις περιπτώσεις των νεοδιορισθέντων Δικαστών όπου η προσφορά διορισμού δεν μνημόνευε την κατά τον χρόνο της προσφοράς ισχύουσα νομοθεσία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η προσφορά διορισμού των Δικαστών γίνεται από το Ανώτατο Δικαστήριο, προκύπτει ότι η Νομική Υπηρεσία επιρρίπτει στην ουσία την ευθύνη για μη διενέργεια των αποκοπών αυτών στο Ανώτατο Δικαστήριο, του οποίου ζητήσαμε τις απόψεις επί του θέματος. 
  • Εκτελεσμένα εντάλματα που επιστρέφονται στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού μαζί με τις αποδείξεις είσπραξής τους, δεν αρχειοθετούνται στον φάκελο της σχετικής υπόθεσης, αλλά φυλάσσονται σε χαρτοκιβώτια στην αποθήκη, χωρίς να αριθμούνται ή να φέρουν οποιαδήποτε άλλη ένδειξη, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η ανεύρεσή τους. Συστήσαμε όπως δοθούν οδηγίες, ώστε τα εκτελεσμένα εντάλματα και οι αποδείξεις είσπραξης είτε να αρχειοθετούνται στους φακέλους των σχετικών υποθέσεων, είτε να φυλάσσονται/ταξινομούνται με τρόπο που να καθιστά εφικτή την ανεύρεσή τους. 
  • Στο Μητρώο Ενταλμάτων Πληρωμής, του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, δεν καταγράφεται η ημερομηνία έκδοσης του Εντάλματος, αλλά η ημερομηνία καταχώρισής του από το αρμόδιο άτομο του Δικαστηρίου στο εν λόγω Μητρώο. Εισηγηθήκαμε όπως, στο Μητρώο Ενταλμάτων καταχωρίζεται η ημερομηνία έκδοσής του, έτσι ώστε να εξάγονται ορθά συμπεράσματα σχετικά με τον χρόνο στον οποίο μεσολάβησε από την ημέρα έκδοσης μέχρι την ημερομηνία εκτέλεσης.
  • Ελλείψεις στον τρόπο τήρησης του Μητρώου Ποινικών Υποθέσεων των Επαρχιακών Δικαστηρίων. Συστήσαμε όπως, δίδεται μεγαλύτερη προσοχή στην ορθή τήρηση του Μητρώου Ποινικών Υποθέσεων, έτσι ώστε να περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, οι οποίες να δίδουν ορθή και ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την εξέλιξη της κάθε υπόθεσης. 
  • Σε ορισμένα Επαρχιακά Δικαστήρια, δεν τηρείται σχετικό μητρώο στο οποίο να καταγράφονται όλες οι υποθέσεις που αφορούν σε αποπληρωμή ενταλμάτων με δόσεις. Εισηγηθήκαμε όπως ετοιμαστεί σχετικό μητρώο, στο οποίο να καταγράφονται όλες οι σχετικές υποθέσεις και το οποίο θα ενημερώνεται με κάθε αποπληρωμή δόσης. 
  • Σε κάποια Επαρχιακά Δικαστήρια, δεν διενεργήθηκε αιφνιδιαστικός έλεγχος Ταμείου, τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, στους λειτουργούς που τους ανατέθηκε η είσπραξη και φύλαξη των εσόδων, κατά παράβαση των προνοιών της σχετικής Δημοσιονομικής και Λογιστικής Οδηγίας (ΔΛΟ). Συστήσαμε όπως εφαρμοστούν οι πρόνοιες της σχετικής ΔΛΟ. 
  • Δεν υποβλήθηκε από τα Επαρχιακά Δικαστήρια, κατάσταση που να βεβαιώνει την Αρχιπρωτοκολλητή, για την ορθή τήρηση των καθορισμένων διαδικασιών που διέπουν τη χρηματοοικονομική διαχείριση, κατά παράβαση των προνοιών σχετικής εγκυκλίου του ΓΛ. Συστήσαμε συμμόρφωση με τη σχετική εγκύκλιο. 
  • Σε τιμολόγιο που αφορούσε σε μίσθωση υπηρεσιών διερμηνέων στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, δεν αναγραφόταν ο αριθμός εγγραφής Φ.Π.Α. του παροχέα, παρόλο ότι επιβλήθηκε συντελεστής Φ.Π.Α. 19% στο ακαθάριστο συνολικό πληρωτέο ποσό. Εισηγηθήκαμε συμμόρφωση με τις πρόνοιες της σχετικής εγκυκλίου του ΓΛ. 
  • Μεγάλος αριθμός χρησιμοποιούμενων εντύπων και βιβλίων είσπραξης δεν έχουν καταστραφεί. Εισηγηθήκαμε όπως προωθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για καταστροφή των πιο πάνω εντύπων, στη βάση των προνοιών των σχετικών ΔΛΟ". 

Σχόλια

Top Legal Stories

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας : Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τροποποιητικός Νόμος του 2023

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Κατάργηση ετήσιου τέλους εταιρειών από το έτος 2024 και μετά

Θέση Δικηγόρου - Νομικού Συμβούλου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου