Ανακαλούνται χρυσά διαβατήρια στην Βουλγαρία

Η Βουλγαρία έχει ανακαλέσει 12 χρυσά διαβατήρια τους τελευταίους τρεις μήνες και η διαδικασία για άλλα πέντε βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κρουμ Ζάρκοφ στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

H δήλωση έγινε μετά την κλειστή συνεδρίαση της Ομάδας Παρακολούθησης της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Η Βουλγαρία έχει μέχρι στιγμής εκδώσει λίγο περισσότερα από 120 τέτοια διαβατήρια για επενδύσεις, εξήγησε ο υπουργός.

Επί του παρόντος, η κρατική υπηρεσία εθνικής ασφάλειας (SANS) ελέγχει κάθε ένα από αυτά τα διαβατήρια. Ο υπουργός δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος εξέδωσε τα ανακληθέντα διαβατήρια και ποιες ήταν οι παραβάσεις του νόμου που οδήγησαν στην ακύρωσή τους.

Το καλοκαίρι του 2021 ο Γιανάκι Στοΐλοφ, ο οποίος ήταν τότε υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης, έδωσε κάποια από τα χρυσά διαβατήρια στη SANS. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Ναντέζντα Γιορντάνοβα, διάδοχός του στην τακτική κυβέρνηση του Κίριλ Πέτκοφ , εξήγησε ότι κατασχέθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς η SANS βρήκε 5 περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων στην απόκτηση βουλγαρικής υπηκοότητας για επενδύσεις και η έρευνα συνεχίζεται.

Ο Στοΐλοφ ανέφερε 47 περιπτώσεις στη SANS για τις οποίες υπάρχουν υποψίες παραβίασης του νόμου. Πρόκειται για περισσότερα από τα μισά από όλα τα χρυσά διαβατήρια που δόθηκαν από το 2013, όταν τέθηκε σε ισχύ αυτή η νομική δυνατότητα στη Βουλγαρία.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδείξει ότι όταν έρχονται επαρκώς σαφή στοιχεία, δεν διστάζουμε καθόλου να στείλουμε πρόταση στον πρόεδρο για την ανάκληση της ιθαγένειας», σχολίασε την Πέμπτη ο Ζάρκοφ.

Πρόσθεσε ότι μετά τις νομικές αλλαγές που ψηφίστηκαν στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση του κοινοβουλίου, τώρα ως υπουργός Δικαιοσύνης υπογράφει αιτήματα ανάκλησης της επενδυτικής ιθαγένειας, όταν διαπιστώνεται ότι οι επενδύσεις που έγιναν για την απόκτησή της αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν.

Όπως αναφέρει το δίκτυο euraktiv, μέχρι τον Μάρτιο του 2022, η Βουλγαρία ήταν μία από τις τρεις χώρες της ΕΕ που πωλούσαν διαβατήρια σε επενδυτές. Οι άλλες είναι η Μάλτα και η Κύπρος, εναντίον των οποίων υπάρχουν ήδη ποινικές διαδικασίες. Ωστόσο, η 47η Εθνοσυνέλευση ακύρωσε αυτή τη δυνατότητα για τη Βουλγαρία, δίνοντας στην SANS προθεσμία 6 μηνών για να ελέγξει όλα τα χρυσά διαβατήρια. Ωστόσο, η δυνατότητα απόκτησης «χρυσής βίζας» για προσωρινή διαμονή έναντι επενδύσεων στη χώρα παραμένει. (πηγή:euraktiv.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών