Ηλεκτρονική ψηφοφορία για το Ταμείο Συντάξεως Δικηγόρων: Ανάγνωση του αποτελέσματος

του Γιώργου Καζολέα, δικηγόρου

H ηλεκτρονική ψηφοφορία της 19ης Μαϊου 2023 στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3000 δικηγόροι για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, αυτό του Ταμείου Συντάξεως Δικηγόρων, αποτελεί αξιέπαινη καινοτομία που πρέπει να πιστωθεί ως επιτυχής πρωτοβουλία στους διοργανωτές της και θα πρέπει να καθιερωθεί στο μέλλον και σε άλλα ζητήματα που απασχολούν το δικηγορικό σώμα.

Το αποτέλεσμα, όσο και αν και δυσαρέστησε μερίδα δικηγόρων, είναι σαφές, καθαρό και δεν επιδέχεται διαστρεβλωμένης ανάγνωσης. Σε ψηφοφορία (και όχι δημοσκόπηση) τέθηκαν τρεις (3) επιλογές εκ των οποίων η διάλυση του Ταμείου συγκέντρωσε το συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 49,55%. Δηλαδή οι μισοί εκ των ψηφισάντων δικηγόρων τάχθηκαν υπέρ της διάλυσης του Ταμείου με διατήρηση των υποχρεώσεων έναντι συνταξιούχων και σταδιακή επιστροφή αναλογίας περιουσιακών στοιχείων.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το αμέσως μεγαλύτερο ποσοστό, το 37,77%,  το οποίο σαφώς ψήφισε υπέρ της αλλαγής της ισχύουσας κατάστασης, μέσω της μετάβασης του Ταμείου Συντάξεως σε υποχρεωτικό Ταμείο Προνοίας με απόδοση ωφελημάτων αναλόγως των εισφορών.

Τέλος, μόνο το 12,68% ψήφισε την διατήρηση του Ταμείου Συντάξεως ως έχει, με σημαντική αύξηση των υποχρεώσεων των μελών του μεταξύ 2.000 – 2.800 ευρώ.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι είναι εσφαλμένη η ανάγνωση που επιχειρείται, ότι η πλειοψηφία ψήφισε τη μη διάλυση του Ταμείου, αντιθέτως είναι καταφανής η βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ψηφισάντων δικηγόρων για αλλαγή πλεύσης στο θέμα του Ταμείου Συντάξεως είτε μέσω της οριστικής διάλυσης του, είτε μέσω κατάργησής του με την ισχύουσα μορφή και του μετασχηματισμού του σε Ταμείο Προνοίας με αναλογικές εισφορές.


Σχόλια

Ο χρήστης Κυριακος Κικας είπε…
Δημοσκοπηση ηταν. Ξεκαθαριστηκε πολλακις απο τον Προεδρο και ψηφισαν τοσο οι δικηγοροι οσο και οι συνταξιουχοι δικηγοροι.

Top Legal Stories

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Κλειστά Κυκλώματα Βιντεοπαρακολούθησης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε. στην Κύπρο για μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου της απάτης σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024