Καταδικάστηκε η Κύπρος από το ΕΔΑΔ για υπέρβαση εύλογης διάρκειας δίκης και έλλειψης αποτελεσματικής ένδικης προστασίας

To Eυρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Κύπρο στην υπόθεση Ηροδότου κατά Κύπρου (αρ. 16783/20, ημερ. απόφασης 23.5.2023) για παραβίαση του άρθρου 13 (δικαίωμα αποτελεσματικής ένδικης προστασίας) σε συνδυασμό με το άρθρο 6 § 1 και παράβαση του άρθρου 6 § 1(δικαίωμα σε δίκαιη δίκη εντός εύλογου χρόνου) της ΕΣΔΑ.

Συγκεκριμένα ο προσφεύγων Μάριος Ηροδότου, γεννημένος το 1964 και κάτοικος Πάφου κατήγγειλε  την καθυστέρηση της ιδιωτικής ποινικής διαδικασίας εναντίον του για εικαζόμενη μη πληρωμή οφειλής σε πιστωτικό ίδρυμα. Η διαδικασία διεκόπη το 2019 με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα.

Στηριζόμενος στο άρθρο 6 § 1 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη εντός εύλογου χρόνου) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, ο προσφεύγων ισχυρίστηκε ότι η διάρκεια της διαδικασίας εναντίον του, που διήρκεσε πάνω από τεσσεράμισι (4,5) χρόνια, δεν ήταν εύλογη. Ισχυρίστηκε  επίσης βάσει του άρθρου 13 (δικαίωμα αποτελεσματικής ένδικης προστασίας) ότι δεν είχε στη διάθεσή του κάποιο αποτελεσματικό ένδικο μέσο για να παραπονεθεί για τη διάρκεια της διαδικασίας.

Το ΕΔAΔ δέχθηκε τους ισχυρισμούς του και καταδίκασε την Δημοκρατία της Κύπρου για παράβαση του άρθρου 13 σε συνδυασμό με το άρθρο 6 § 1 και παράβαση του άρθρου 6 § 1 της ΕΣΔΑ. Το ΕΔΔΑ επιδίκασε στον προσφεύγοντα αποζημίωση για ηθική βλάβη 4.200 ευρώ. (echr.coe.int/cylegalnews.com)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων