Νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ψηφιοποίηση της δικαστικής συνεργασίας και την πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη

To Eυρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν στις 28 Ιουνίου 2023 σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με δύο νομοθετικές πράξεις της ΕΕ με τις οποίες θα ψηφιοποιηθούν τα συστήματα απονομής δικαιοσύνης της ΕΕ και θα γίνουν πιο προσβάσιμα και αποτελεσματικά.

Χάρη στις ψηφιακές τεχνολογίες, τα δικαστήρια μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικότερα και να συνεργάζονται σε διασυνοριακό επίπεδο. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε θα βελτιώσει την πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσεων στη δικαιοσύνη και θα διευκολύνει την πάταξη του εγκλήματος.

Σχετικά ο Gunnar Strömmer, Υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας δήλωσε: «Οι πολίτες και οι εκπρόσωποί τους θα μπορούν να επικοινωνούν με τις αρμόδιες αρχές σε διασυνοριακές διαδικασίες στην ΕΕ μέσω ενός ευρωπαϊκού σημείου ηλεκτρονικής πρόσβασης, αποστέλλοντας τις αιτήσεις τους και λαμβάνοντας απαντήσεις ηλεκτρονικά. Οι αρχές θα είναι επίσης σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν δεδομένα σχετικά με αστικές, εμπορικές και ποινικές υποθέσεις μέσω ασφαλών και αξιόπιστων ψηφιακών διαύλων.»

Μόλις θεσπιστούν, οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν τις διασυνοριακές δικαστικές διαδικασίες, καθώς βάσει αυτών:

  • οι διάδικοι και άλλα ενδιαφερόμενα πρόσωπα σε αστικές, εμπορικές και ποινικές υποθέσεις θα έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν στην ακροαματική διαδικασία μέσω βιντεοδιάσκεψης ή άλλης τεχνολογίας εξ αποστάσεως επικοινωνίας
  • θα δημιουργηθεί ευρωπαϊκό σημείο ηλεκτρονικής πρόσβασης μέσω του οποίου τα φυσικά και νομικά πρόσωπα θα μπορούν να υποβάλλουν αξιώσεις, να αποστέλλουν και να λαμβάνουν σχετικές πληροφορίες και να επικοινωνούν με τις αρμόδιες αρχές
  • η ηλεκτρονική επικοινωνία και τα ηλεκτρονικά έγγραφα από φυσικά και νομικά πρόσωπα θα γίνονται αποδεκτά
  • θα αναγνωρίζονται έγγραφα με ηλεκτρονικές υπογραφές ή σφραγίδες
  • θα προωθείται η καταβολή τελών με ηλεκτρονικά μέσα

Επί του παρόντος, δεν χρησιμοποιούνται πάντα ψηφιακά μέσα για την επικοινωνία μεταξύ των αρχών σε διασυνοριακές αστικές, εμπορικές και ποινικές υποθέσεις. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ασφαλών και αξιόπιστων ψηφιακών διαύλων επικοινωνίας ή στη μη αναγνώριση ηλεκτρονικών εγγράφων, υπογραφών και σφραγίδων.

Επιπλέον, σε καταστάσεις ανωτέρας βίας, όπως η πανδημία COVID-19, μπορεί επίσης να επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης των κρατών μελών. Η αδιάλειπτη λειτουργία των δικαστηρίων σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτεί ένα ψηφιακό εργαλείο με ικανοποιητικά πρότυπα ασφάλειας και θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Οι προτεινόμενες νομοθετικές πράξεις της ΕΕ επί των οποίων συμφώνησαν προσωρινά το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θεσπίζουν νέες ευρωπαϊκές διαδικασίες. Θα δημιουργήσουν το αναγκαίο νομικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας στο πλαίσιο των διαδικασιών διασυνοριακής δικαστικής συνεργασίας σε αστικές, εμπορικές και ποινικές υποθέσεις.

Η πρόταση κανονισμού σχετικά με την ψηφιοποίηση της δικαστικής συνεργασίας και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, καθώς και η πρόταση συνοδευτικής οδηγίας, εγκρίθηκαν από την Επιτροπή την 1η Δεκεμβρίου 2021. Το Συμβούλιο καθόρισε τη διαπραγματευτική του θέση κατά τη σύνοδό του στις 9 Δεκεμβρίου 2022.

Η συμφωνία θα πρέπει να προσυπογραφεί από τους αντιπροσώπους των κρατών μελών πριν εκδοθεί από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (consilium.europa.eu)

Σχόλια

Top Legal Stories

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση

Κλειστά Κυκλώματα Βιντεοπαρακολούθησης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία