Αποζημίωση 36.000 ευρώ σε δικαστή για παραβίαση των δικαιωμάτων του

Αποζημίωση ύψους 36.000 ευρώ επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε δικαστή στην Πολωνία για παραβίαση του άρθρου 6 § 1 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη) και παραβίαση του άρθρου 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Επίσης, το ΕΔΔΑ έκρινε  ομόφωνα με απόφαση του στις 6.7.2023, ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 10 (ελευθερία της έκφρασης). Η υπόθεση αφορούσε στο νέο πειθαρχικό καθεστώς για τους δικαστές στην Πολωνία. Ο προσφεύγων, Igor Tuleya, γνωστός δικαστής, κατήγγειλε πέντε σειρές προκαταρκτικών ανακρίσεων που κινήθηκαν εναντίον του το 2018 σχετικά με υπόνοιες για πειθαρχικό παράπτωμα.

Ιδιαίτερα παραπονέθηκε ότι μία από αυτές τις έρευνες, σχετικά με την υποτιθέμενη αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών από φάκελο έρευνας, είχαν οδηγήσει στην άρση της ασυλίας του από δίωξη και αναστολή από τα υπηρεσιακά του καθήκοντα για πάνω από δύο χρόνια από το Πειθαρχικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολωνίας.

Η ποινική δίωξη κατά του κ. Tuleya προφανώς είναι ακόμη σε εξέλιξη, ενώ καμία από αυτές τις προκαταρκτικές έρευνες δεν οδήγησαν σε πειθαρχική δίωξη εναντίον του.

Το Δικαστήριο έκρινε, όπως σε μία από τις προηγούμενες αποφάσεις του (Reczkowicz κατά Πολωνίας), ότι το πειθαρχικό τμήμα – το οποίο είχε λάβει την απόφαση να άρει την ασυλία του κ. Tuleya – δεν ήταν «ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο που έχει συσταθεί με νόμο» για τους σκοπούς της ΕΣΔΑ.

Κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε νόμιμη βάση για τα μέτρα κατά του κ. Tuleya, τα οποία είχαν σημαντικό αντίκτυπο στο δικαίωμα του στην ιδιωτική ζωή και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «στρατηγική» με στόχο τον εκφοβισμό (ή και τη φίμωση) για τις απόψεις που είχε εκφράσει.

Το Δικαστήριο τόνισε ότι η υπόθεση του κ. Tuleya έπρεπε να εξεταστεί στο πλαίσιο, ότι ήταν ένας από τους πιο ένθερμους επικριτές της δικαστικής μεταρρύθμισης στην Πολωνία.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν επί του παρόντος 397 αιτήσεις που εκκρεμούν ενώπιον του Δικαστηρίου που εγείρουν ζητήματα σχετικά με την αναδιοργάνωση του δικαστικού συστήματος στην Πολωνία βάσει νόμων που τέθηκαν σε ισχύ κυρίως το 2017 και 2018. [cylegalnews.com/echr.coe.int]

Σχόλια

Top Legal Stories

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024

Ο περί Δικαστηρίων Νόμος: Όλες οι αλλαγές με τον τροποποιητικό Νόμο 114(Ι)/2023

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής