Ελλείψεις στην αποτελεσματικότητα ερευνών και διώξεων σε υποθέσεις διαφθοράς υψηλού επιπέδου στην Κύπρο εντοπίζει η ΕΕ

Eλλείψεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των ερευνών και των διώξεων, σε υποθέσεις διαφθοράς υψηλού επιπέδου εντοπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πόρισμά της για το κράτος δικαίου στην Κύπρο το 2023.

Όπως αναφέρει το πόρισμα, η προηγούμενη Έκθεση για το Κράτος Δικαίου για το 2022 είχε κάνει σύσταση στην Κύπρο να «συνεχίσει να βελτιώνει την αποτελεσματική έρευνα και εκδίκαση υποθέσεων διαφθοράς υψηλού επιπέδου, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα και της δημοσιονομικής του ανεξαρτησίας».

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση, το 2022, προσλήφθηκαν στο γραφείο του Γ.Ε., 14 δικηγόροι, ενώ 10 εισαγγελείς και 24 δικηγόροι αναμένεται να διοριστούν το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Επί του παρόντος, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα έχει θέσει σε εφαρμογή μηχανισμό συστήματος διαχείρισης για την παρακολούθηση των ενεργειών που σχετίζονται με διώξεις, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς  .

Η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς, η οποία δημιουργήθηκε στις αρχές του 2022 υπό την αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα, συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς και σε ad hoc βάση εάν χρειαστεί. Το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος της Αστυνομίας συνεχίζει να στηρίζεται σε 23 ειδικευμένους αξιωματικούς και υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης. 

Το 2022, ξεκίνησαν 19 έρευνες για διαφθορά: Από αυτές 6 υποθέσεις παραπέμφθηκαν σε δίκη (σε αυτές περιλαμβάνεται μία καταδίκη, ενώ 5 υποθέσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα). 1 υπόθεση περατώθηκε και 12 υποθέσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα για περαιτέρω έρευνα. Παρά τις προσπάθειες αυτές, οι περιορισμένοι διαθέσιμοι ανθρώπινοι, οικονομικοί και τεχνικοί πόροι εξακολουθούν να επηρεάζουν τις έρευνες και τα αποτελέσματα από την εκδίκαση υποθέσεων διαφθοράς υψηλού επιπέδου εξακολουθούν να λείπουν. Μέχρι στιγμής, έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά στην εφαρμογή της σύστασης που διατυπώθηκε στην Έκθεση του 2022 για το κράτος δικαίου, καταλήγει το πόρισμα της Επιτροπής.

Σχόλια

Top Legal Stories

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024

Ο περί Δικαστηρίων Νόμος: Όλες οι αλλαγές με τον τροποποιητικό Νόμο 114(Ι)/2023

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής