Έρευνα για πιθανές παραβιάσεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού για το Microsoft Teams

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσημη έρευνα για να διαπιστώσει εάν η Microsoft ενδέχεται να παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ συνδέοντας ή ομαδοποιώντας το προϊόν επικοινωνίας και συνεργασίας «Teams» με τα δημοφιλή προϊόντα της για επιχειρήσεις Office 365 και Microsoft 365 .

Η Microsoft είναι μια παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας που προσφέρει παραγωγικότητα και επιχειρηματικό λογισμικό, cloud computing και personal computing. Το Teams είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας και συνεργασίας που βασίζεται στο cloud. Προσφέρει λειτουργίες όπως ανταλλαγή μηνυμάτων, κλήσεις, βιντεοσυσκέψεις, κοινή χρήση αρχείων και συνδυάζει εργαλεία εργασίας και άλλες εφαρμογές της Microsoft και τρίτων.

Το ξέσπασμα του covid-19 επιτάχυνε τη στροφή προς την απομακρυσμένη εργασία, καθώς και τη μετάβαση των επιχειρήσεων στο cloud και την υιοθέτηση λογισμικού που βασίζεται σε cloud για επικοινωνία και συνεργασία. Η μετάβαση στο cloud επέτρεψε την εμφάνιση νέων παραγόντων της αγοράς και επιχειρηματικών μοντέλων που προσφέρουν στους πελάτες τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν πολλαπλούς τύπους λογισμικού από διαφορετικούς παρόχους, χωρίς την ανάγκη διατήρησης ενός εσωτερικού κέντρου δεδομένων. Το λογισμικό που βασίζεται στο cloud, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που αποτελούν το αντικείμενο της έρευνας της Επιτροπής, συνήθως διανέμεται με συνδρομή.

Η Microsoft περιλαμβάνει το Teams στα εδραιωμένα πλέον προϊόντα που βασίζονται σε cloud για επιχειρηματικούς πελάτες, το Office 365 και το Microsoft 365 . Η Επιτροπή εκφράζει ανησυχίες ότι η Microsoft μπορεί να καταχράται και να υπερασπίζεται τη θέση της στην αγορά  παραγωγικού λογισμικού περιορίζοντας τον ανταγωνισμό στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο («ΕΟΧ») για προϊόντα επικοινωνίας και συνεργασίας .  

Ειδικότερα, η Επιτροπή ανησυχεί ότι η Microsoft μπορεί να προσδίδει στο Teams πλεονέκτημα διανομής, μη δίνοντας στους πελάτες την επιλογή να συμπεριλάβουν ή όχι πρόσβαση σε αυτό το προϊόν όταν εγγραφούν στα άλλα επιχειρηματικά προϊόντα της και μπορεί να έχει περιορίσει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των παραγωγικών προγραμμάτων της και των ανταγωνιστικών προσφορών.

Αυτές οι πρακτικές μπορεί να συνιστούν αντιανταγωνιστική δέσμευση ή ομαδοποίηση και να εμποδίζουν τους προμηθευτές άλλων εργαλείων επικοινωνίας και συνεργασίας να την ανταγωνίζονται, εις βάρος των καταναλωτών στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο («ΕΟΧ»).

Εάν αποδειχθεί, η υπό διερεύνηση συμπεριφορά ενδέχεται να παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, οι οποίοι απαγορεύουν την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (άρθρο 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ»)).

Η Επιτροπή θα διεξαγάγει την εις βάθος έρευνά της κατά προτεραιότητα. Η έναρξη επίσημης έρευνας δεν προδικάζει την έκβασή της.

Ιστορικό

Στις 14 Ιουλίου 2020, η Slack Technologies, Inc. υπέβαλε καταγγελία κατά της Microsoft, ισχυριζόμενη ότι η Microsoft συνέδεσε παράνομα το Teams με τα κύρια παραγωγικά της προγράμματα.

Το άρθρο 102 της ΣΛΕΕ απαγορεύει την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης που μπορεί να επηρεάσει το εμπόριο εντός της ΕΕ και να εμποδίσει ή να περιορίσει τον ανταγωνισμό. Η εφαρμογή αυτής της διάταξης ορίζεται στον αντιμονοπωλιακό κανονισμό ( Κανονισμός του Συμβουλίου αριθ. 1/2003 ), ο οποίος μπορεί επίσης να εφαρμοστεί από τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού.

Το άρθρο 11 παράγραφος 6 του αντιμονοπωλιακού κανονισμού ορίζει ότι η κίνηση των διαδικασιών από την Επιτροπή απαλλάσσει τις Αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών από την αρμοδιότητά τους να εφαρμόζουν τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ στις σχετικές πρακτικές. Το άρθρο 16 παράγραφος 1 ορίζει επίσης ότι τα εθνικά δικαστήρια πρέπει να αποφεύγουν να εκδίδουν αποφάσεις που θα έρχονται σε αντίθεση με απόφαση που εκδίδεται από την Επιτροπή στο πλαίσιο διαδικασίας που έχει κινήσει.

Η Επιτροπή ενημέρωσε τη Microsoft και τις αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών ότι κίνησε τη διαδικασία έρευνας στην υπόθεση αυτή.

Δεν υπάρχει νομική προθεσμία για τον τερματισμό της έρευνας κατά των μονοπωλίων. Η διάρκεια μιας αντιμονοπωλιακής έρευνας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η πολυπλοκότητα της υπόθεσης, ο βαθμός στον οποίο οι ενδιαφερόμενες εταιρείες συνεργάζονται με την Επιτροπή και η άσκηση των δικαιωμάτων υπεράσπισης.

Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα θα είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο ανταγωνισμού της Επιτροπής , στο δημόσιο μητρώο υποθέσεων  με αριθμό υπόθεσης AT.40721. (europa.eu / cylegalnews.com / photo : freepik.com)

Σχόλια

Top Legal Stories

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024

Ο περί Δικαστηρίων Νόμος: Όλες οι αλλαγές με τον τροποποιητικό Νόμο 114(Ι)/2023

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής