Kατά της απαγόρευσης κατανάλωσης αλκοόλ σε δημόσιους χώρους προσέφυγε ο Δικηγορικός Σύλλογος Κων/πολης

Οι Δικηγόροι της Κων/πολης ισχυρίζονται ότι η εγκύκλιος που εξέδωσε ο κυβερνήτης της πόλης που απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους όπως πάρκα και παραλίες παραβιάζει το τουρκικό σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές συμβάσεις.

Κατά της εγκυκλίου απαγόρευσης κατανάλωσης αλκοόλ από τον Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης σε δημόσιους χώρους όπως πάρκα και παραλίες προσέφυγε δικαστικά ο Δικηγορικός Σύλλογος της Κωνσταντινούπολης.

Οι δικηγόροι ζητούν από το δικαστήριο να αναστείλει και να ακυρώσει την εγκύκλιο, λέγοντας ότι πρόκειται για παραβίαση του τουρκικού συντάγματος και των ευρωπαϊκών συμβάσεων.

«Η εγκύκλιος με τίτλο «Πώληση αλκοόλ και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών» που εκδόθηκε από τον Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης… παραβιάζει το δικαίωμα των πολιτών στην ιδιωτική ζωή που κατοχυρώνεται από το 20ο άρθρο του Συντάγματος και το 8ο άρθρο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»  ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος.

Η εγκύκλιος δικαιολογεί τα «προληπτικά μέτρα», υποστηρίζοντας ότι «τα άτομα που εμπλέκονται σε εγκληματικά επεισόδια βρέθηκαν ως επί το πλείστον σε μέθη».

«Σε καταγγελίες που έγιναν στις αρμόδιες αρχές, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που εμπλέκονται σε επεισόδια που διαταράσσουν τη δημόσια τάξη και τη δημόσια ειρήνη και ασφάλεια εντός των συνόρων της επαρχίας μας είναι ως επί το πλείστον αλκοολικοί. Οι άνθρωποι που πίνουν αλκοόλ σε δημόσια πάρκα, παραλίες και παρόμοιους χώρους προκαλούν φόβο και πανικό στους πολίτες μας», δήλωσε ο Κυβερνήτης σε δελτίο τύπου στις 30 Αυγούστου 2023.

Η εγκύκλιος προβλέπει πρόστιμα σε όσους πίνουν αλκοόλ δημόσια και την κράτησή τους μέχρι να γίνουν νηφάλιοι.

Το γραφείο του Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης δήλωσε,  ότι η απαγόρευση δεν είναι νέα και ότι η εγκύκλιος ήταν απλώς μια «υπενθύμιση» για την επιβολή των υφιστάμενων κανόνων.

Η απόφαση είναι η τελευταία από μια σειρά περιοριστικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ.

Τα τελευταία 10 χρόνια, τα αλκοολούχα ποτά έχουν απαγορευτεί να πωλούνται μετά τις 22.00. Η κυβέρνηση έχει επίσης αυξήσει τους φόρους στα αλκοολούχα ποτά. Περισσότερο από το 60 τοις εκατό της λιανικής τιμής των ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ όπως η τουρκική ρακή, η βότκα και το τζιν αποτελείται από φόρους. Ο φορολογικός συντελεστής για ένα μπουκάλι μπύρας είναι περίπου 55 τοις εκατό.

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει ήδη απαγορευτεί σε φεστιβάλ, συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αυτό έχει αναγκάσει πολλούς κατοίκους της Κωνσταντινούπολης να καταναλώνουν αλκοόλ στα σπίτια τους, λόγω των υψηλών τιμών που χρεώνονται στα μπαρ και τα εστιατόρια. (cylegalnews.com/balkaninsight.com)

Σχόλια

Top Legal Stories

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024

Ο περί Δικαστηρίων Νόμος: Όλες οι αλλαγές με τον τροποποιητικό Νόμο 114(Ι)/2023

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου