Οι αλλαγές που έρχονται στη Δικαιοσύνη το 2024

Στον απολογισμό και προγραμματισμό του Κυβερνητικού Έργου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναφέρθηκε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Χαρτσιώτης.

Μεταξύ άλλων ο Υπ.Δικαιοσύνης & Δημ.Τάξεως αναφορικά με το σχεδιασμό για το 2024 για τα θέματα Δικαιοσύνης, δήλωσε τα εξής:

«1.Τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα, την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου με τα τέσσερα εναπομείναντα νομοσχέδια, που αποδίδουν έμφαση στην προστασία, την ευημερία και το συμφέρον του τέκνου. Προχωρούμε επίσης με τον εκσυγχρονισμό του θεσμού της διαιτησίας, ένα πάγιο αίτημα όλων των εμπλεκομένων στη διαιτησία. Θα εργαστούμε για την αναθεώρηση του περί Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμου, με τη θέσπιση ενός σύγχρονου νομοθετήματος, που να ρυθμίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και να είναι απόλυτα συμβατό με το Άρθρο 21 του Συντάγματος και τη σχετική επί του θέματος νομολογία του ΕΔΑΔ. Πολύ σύντομα το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

2. Την προώθηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

Προωθούμε νομοσχέδιο που στόχο έχει την ενίσχυση της συμμόρφωσης της Διοίκησης στις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων, ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των πολιτικών δυνάμεων και συζητήθηκε πολλές φορές στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Με το εν λόγω νομοσχέδιο προτείνονται μεταρρυθμιστικές λύσεις που αφορούν σε δύο σημαντικά εργαλεία, τα οποία θα έχουν στη διάθεση τους τα Διοικητικά Δικαστήρια, με στόχο τη μείωση, αν όχι την εξάλειψη, των περιπτώσεων μη συμμόρφωσης. Η επαναξιολόγηση θεσμού της Νομικής Υπηρεσίας περιλαμβάνεται στις πολιτικές του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας που αφορούν στην ανασύνταξη του κράτους και την προώθηση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όλο ζήτημα άπτεται σημαντικής συνταγματικής πρόνοιας και εμπίπτει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν εμπεριστατωμένη μελέτη και συζήτηση, μεταξύ άλλων, με αρμόδιους για συνταγματικά θέματα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο της μελέτης του και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει συζητήσεις με αρμόδιους φορείς. Η επαναξιολόγηση αφορά επίσης τον θεσμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

3. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα, θεσπίζεται απευθείας κυπρο-αμερικανική συνεργασία για την ενδυνάμωση των δυνατοτήτων της Δημοκρατίας για εντοπισμό και δίωξη του οικονομικού εγκλήματος με τη συμβολή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI). Η επισημοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των νομικών συστημάτων των δύο χωρών, περιλαμβανομένων των αρμόδιων Αρχών επιβολής του Νόμου, είναι απόδειξη της αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να ενισχύσει εκεί όπου απαιτείται τις δυνατότητες των αρμόδιων Αρχών, για να είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε, να διερευνήσουμε και να διώξουμε υποθέσεις που ενέχουν χρηματοοικονομικά αδικήματα.

4.Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 προχωράμε στην προκήρυξη σχεδίου παροχής κινήτρων συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ για εφαρμογή του προτύπου ISO 37001 (κατά της δωροδοκίας) στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

Για την παρουσίαση του Απολογισμού και Προγραμματισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως πατήστε εδώ.

Σχόλια

Top Legal Stories

Κλειστά Κυκλώματα Βιντεοπαρακολούθησης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής