Προειδόποιηση στην Κύπρο από την ΕΕ για μη μεταφορά της νομοθεσίας για την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης για έργα ανανεώσιμης ενέργειας
Η Κύπρος είναι μία από τις χώρες μέλη της ΕΕ τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε να μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιο τους ενωσιακούς κανόνες για την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης για έργα ανανεώσιμης ενέργειας.
Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στη Βουλγαρία, την Ισπανία, τη Γαλλία , την Ιταλία, την Κύπρο, τις Κάτω Χώρες, τη Σλοβακία, και τη Σουηδία, λόγω μη μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο των ενωσιακών κανόνων για την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης για έργα ανανεώσιμης ενέργειας που προβλέπονται στην οδηγία (ΕΕ) 2023/2413.Η οδηγία τροποποιεί την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας [οδηγία (ΕΕ) 2018/2001] προβλέποντας νέους κανόνες για την απλούστευση και τη συντόμευση των διαδικασιών αδειοδότησης τόσο για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και για έργα υποδομής που είναι αναγκαία για την ενσωμάτωση της πρόσθετης δυναμικότητας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Ορίζει σαφείς προθεσμίες για τις διαδικασίες αδειοδότησης που αφορούν συγκεκριμένες τεχνολογίες ή τύπους έργων.
Επιπλέον, εισάγει το τεκμήριο ότι τα έργα ανανεώσιμης ενέργειας, η αποθήκευση και οι σχετικές υποδομές δικτύου είναι υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται επίσης να σχεδιάσουν «περιοχές επιτάχυνσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», όπου τα έργα μπορούν να επωφεληθούν από συντομότερες προθεσμίες αδειοδότησης, δεδομένων των χαμηλών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έληξε την 1η Ιουλίου 2024. Τον Σεπτέμβριο του 2024 η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή σε 26 κράτη μέλη, επειδή δεν είχαν μεταφέρει πλήρως την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο.
Η Επιτροπή, αφού εξέτασε τις απαντήσεις των προαναφερθέντων οκτώ κρατών μελών, αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Σλοβακία και τη Σουηδία, επειδή δεν κοινοποίησαν μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο, καθώς και στη Βουλγαρία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες, επειδή δεν παρείχαν επαρκώς σαφείς και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο καθεμίας από τις διατάξεις της οδηγίας.
Τα οικεία οκτώ κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (πηγή europa.eu/photo freepik.com)
Σχόλια