Η ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Δικαστική Υπηρεσία

H Ειδική Έκθεση με θέμα «Έλεγχος Δικαστικής Υπηρεσίας», που ετοιμάστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας.

Η Έκθεση περιλαμβάνει τα ευρήματα από τον οικονομικό έλεγχο που διενεργήσε η Ελεγκτική Υπηρεσία σε δείγμα συναλλαγών, καθώς και από έλεγχο συμμόρφωσης, κυρίως σε σχέση με την παρακολούθηση θεμάτων και την υλοποίηση εισηγήσεων από προηγούμενους ελέγχους της Υπηρεσίας.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, από τα σημαντικότερα ευρήματα αναφέρονται τα εξής: 

• Δεν τεκμηριώνεται η άδεια ανάπαυσης που παραχωρείται στους Δικαστές των πρωτόδικων Δικαστηρίων και κατά συνέπεια η συσσώρευσή της, την ίδια ώρα που καθιερώθηκε ως πρακτική να λογίζεται σε πίστη τους το μέγιστο επιτρεπτό όριο συσσωρευμένης άδειας κατά την αφυπηρέτησή τους. 

• Το Ανώτατο Δικαστήριο προχώρησε στην ανανέωση σύμβασης με πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για εκκαθάριση καθυστερημένων υποθέσεων, παρόλο που ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υπήρχε πλέον ουσιαστικό έργο να επιτελέσει. 

• Η χαμηλή ενεργειακή απόδοση των κτηρίων του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμφιβόλως οδηγεί σε αυξημένα κόστη ηλεκτρισμού. 

• Υπήρξαν καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων, οδηγώντας σε καταδίκες από το ΕΔΑΔ, το οποίο επιδίκασε πρόστιμα κατά της Δημοκρατίας. 

• Έλλειψη μηχανισμού εποπτείας καταγράφηκε και στη διαχείριση κινητής περιουσίας, με απώλεια 2.206 βιβλίων από τη βιβλιοθήκη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά οικονομικά θέματα από τον τερματισμό της άδειας χρήσης των κυλικείων των Επαρχιακών Δικαστηρίων Λευκωσίας, Λεμεσού και Πάφου.

• Προβλήματα διαπιστώθηκαν και στη διαχείριση της παροχής Νομικής Αρωγής (ΝΑ), αφού δεν προβλέπονται σαφείς κυρώσεις για ψευδείς δηλώσεις, ούτε απαιτείται η τεκμηρίωση της οικονομικής κατάστασης των αιτητών. Επίσης, παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στην υποβολή εξόδων και στην πληρωμή των δικηγόρων για παραχώρηση ΝΑ. Διαπιστώσαμε επίσης ότι, μικρός αριθμός δικηγόρων, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και συγγενείς, ανέλαβαν το μεγαλύτερο ποσοστό υποθέσεων ΝΑ, ενώ εντοπίστηκαν περιπτώσεις δικηγόρων που δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ΦΠΑ, παρόλο που οι απολαβές τους από ΝΑ υπερέβαινε το κατώτατο όριο που καθιστά υποχρεωτική την εγγραφή σε αυτό. 

Γενικά, τα ευρήματα αναδεικνύουν ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στην αποδοτικότητα και τη χρηστή διοίκηση της ΔΥ ενώ κάποια θέματα/ προβλήματα χρονίζουν. Αναμφιβόλως αναγνωρίζεται ο μεγάλος όγκος εργασίας που η ΔΥ καλείται να διαχειριστεί, υπό μάλιστα μη ευνοϊκές συνθήκες όσον αφορά στο ευρύτερο πλαίσιο των κτηριακών εγκαταστάσεων. Είναι για αυτό που αναδεικνύεται ως ακόμη πιο σημαντική η ενίσχυση μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου και η λήψη διορθωτικών μέτρων για την εξασφάλιση της πιο αποτελεσματικής διοικητικής λειτουργίας της ΔΥ.

Δείτε την Έκθεση εδώ

(πηγή: audit.gov.cy/photo freepik.com)

Σχόλια

Top Legal Stories

Παρενόχληση στο Χώρο Εργασίας: Ορισμός του mobbing, μορφές παρενόχλησης, ο νέος κυπριακός νόμος και διεθνής νομολογία

Καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ για τις διαδικασίες περιουσιακών αξιώσεων Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα

Ένοχοι για ανθρωποκτονία πέντε κατηγορούμενοι χωρίς να καθορίζεται στην απόφαση ποιός από τους πέντε επέφερε το θανατηφόρο χτύπημα στο θύμα

Νέα νομοθεσία για την Εργασιακή Παρενόχληση: Ο περί Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και Παρενόχλησης στο Χώρο Εργασίας Νόμος 42(Ι) του 2025

Χρήση προσωπικών κινητών τηλεφώνων για εργασιακούς σκοπούς: Οδηγία Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα