Η Τεχνητή Νοημοσύνη και το Μέλλον του Δικηγορικού Επαγγέλματος στην Κύπρο

Της Χριστίνας Χρυσοστόμου, Δικηγόρου

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) έχει εισβάλει δυναμικά σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας, φέρνοντας επαναστατικές αλλαγές. Ένας από τους κλάδους που βιώνει σημαντικές μεταμορφώσεις είναι και το νομικό επάγγελμα. Οι δικηγόροι σήμερα καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα περιβάλλον όπου η τεχνολογία δεν αποτελεί απλώς εργαλείο, αλλά έναν καινοτόμο παράγοντα που αναδιαμορφώνει το νομικό επάγγελμα.

Η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στο νομικό επάγγελμα είναι αδιαμφησβήτητη. Οι δικηγόροι στηρίζονται για δεκαετίες σε επαναλαμβανόμενες διαδικασίες όπως η ανάλυση νομικών εγγράφων, η σύνταξη συμβάσεων κα η αναζήτηση σχετικής νομοθεσίας. Στη σημερινή εποχή η ΤΝ μπορεί να αυτοματοποιήσει μεγάλο μέρος αυτών των εργασιών, επιφέροντας ταχύτητα και ακρίβεια, στοιχεία κρίσιμα για την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών.

Είναι αδιαμφησβήτητο ότι η υιοθέτηση της ΤΝ στο νομικό επάγγελμα φέρνει πολλαπλά οφέλη. Για παράδειγμα, αυξάνει την αποδοτικότητα, μειώνοντας τον χρόνο που αφιερώνεται σε επαναλαμβανόμενες και χρονοβόρες εργασίες, όπως η έρευνα και η σύνταξη εγγράφων. Επιπλέον ανοίγονται νέοι επαγγελματικοί ρόλοι, όπως νομικοί σύμβουλοι τεχνολογίας, οι οποίοι συνδυάζουν το νομικό με το τεχνολογικό υπόβαθρο.

Ωστόσο η μετάβαση δεν είναι χωρίς εμπόδια. Η νομική κοινότητα στην Κύπρο καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων, τυχόν ευθύνες για λάθη της ΤΝ και η απώλεια προσωπικής επαφής με τον πελάτη πρέπει να αντιμετωπιστεί πολύ προσεκτικά.

Η αξιοποίηση της ΤΝ στον νομικό τομέα στην Κύπρο βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, παρότι ο κανονισμός έχει τεθεί επίσημα σε ισχύ από την 1η Αυγούστου 2024, η πλήρης ενεργοποίηση των επιμέρους διατάξεων του θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2026-2027. Η πρόκληση για την Κύπρο έγκειται πλέον στη θεσμική ετοιμότητα και στην έγκαιρη ενημέρωση των επαγγελματιών του νομικού κλάδου.

Μέσα σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ο δικηγόρος του μέλλοντος θα χρησιμοποιεί την ΤΝ ως εργαλείο, διατηρώντας όμως την ηθική κρίση και την ανθρώπινη αλληλεπίδραση στο επίκεντρο της πρακτικής του.

Συνοψίζοντας η ΤΝ δεν πρέπει να θεωρηθεί απειλή, αλλά ευκαιρία και πρόκληση για το δικηγορικό επάγγελμα στην Κύπρο. Η ΤΝ ήρθε για να μείνει. Το ζητούμενο δεν είναι αν θα επηρεάσει τη νομική πρακτική, αυτό ήδη συμβαίνει. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν οι Κύπριοι νομικοί θα επιλέξουν να είναι παθητικοί παρατηρητές ή ενεργοί διαμορφωτές αυτής της μετάβασης.

Σχόλια

Top Legal Stories

Παρενόχληση στο Χώρο Εργασίας: Ορισμός του mobbing, μορφές παρενόχλησης, ο νέος κυπριακός νόμος και διεθνής νομολογία

Καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ για τις διαδικασίες περιουσιακών αξιώσεων Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα

Ένοχοι για ανθρωποκτονία πέντε κατηγορούμενοι χωρίς να καθορίζεται στην απόφαση ποιός από τους πέντε επέφερε το θανατηφόρο χτύπημα στο θύμα

Νέα νομοθεσία για την Εργασιακή Παρενόχληση: Ο περί Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και Παρενόχλησης στο Χώρο Εργασίας Νόμος 42(Ι) του 2025

Χρήση προσωπικών κινητών τηλεφώνων για εργασιακούς σκοπούς: Οδηγία Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα