Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία του Επαγγέλματος του Δικηγόρου τέθηκε προς υπογραφή με την ευκαιρία της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης που διοργανώθηκε στο Λουξεμβούργο στις 13-14 Μαΐου 2025.
Πρόκειται για την πρώτη διεθνή συνθήκη που αποσκοπεί στην προστασία του επαγγέλματος του δικηγόρου σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων αναφορών για επιθέσεις κατά της άσκησης του επαγγέλματος, είτε με τη μορφή παρενόχλησης, απειλών ή επιθέσεων, είτε παρεμπόδισης της άσκησης επαγγελματικών καθηκόντων.Η Σύμβαση έχει υπογραφεί από την Ανδόρα, την Εσθονία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Νορβηγία, την Πολωνία και τη Σουηδία. Το Βέλγιο, η Ισλανδία, η Δημοκρατία της Μολδαβίας και το Ηνωμένο Βασίλειο θα την υπογράψουν στις 14 Μαΐου.
Οι δικηγόροι διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην τήρηση του κράτους δικαίου και στη διασφάλιση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη για όλους, συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης των θυμάτων πιθανών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνεπώς, η εμπιστοσύνη του κοινού στα συστήματα απονομής δικαιοσύνης εξαρτάται επίσης από τον ρόλο που διαδραματίζουν οι δικηγόροι.
Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία του Επαγγέλματος του Δικηγόρου καλύπτει τους δικηγόρους και τις επαγγελματικές τους ενώσεις, ο ρόλος των οποίων είναι ζωτικής σημασίας στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του δικηγορικού επαγγέλματος.
Η Σύμβαση ασχολείται με το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος, τα επαγγελματικά δικαιώματα, την ελευθερία της έκφρασης, την επαγγελματική πειθαρχία και συγκεκριμένα προστατευτικά μέτρα για τους δικηγόρους και τις επαγγελματικές ενώσεις.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση, τα κράτη πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι δικηγόροι μπορούν να εκτελούν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα χωρίς να γίνονται στόχος οποιασδήποτε μορφής σωματικής επίθεσης, απειλής, παρενόχλησης ή εκφοβισμού ή οποιασδήποτε αθέμιτης παρεμπόδισης ή παρέμβασης.
Όταν τέτοιες περιστάσεις θα μπορούσαν να συνιστούν ποινικό αδίκημα, τα μέρη πρέπει να διεξάγουν αποτελεσματική έρευνα. Τα μέρη πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι οι επαγγελματικές ενώσεις μπορούν να λειτουργούν ως ανεξάρτητοι, αυτοδιοικούμενοι φορείς.
Τουλάχιστον οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων έξι κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρέπει να την επικυρώσουν για να τεθεί σε ισχύ. Η συμμόρφωση με τη Σύμβαση θα παρακολουθείται από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και μια επιτροπή των μερών. (πηγή coe.int)
Σχόλια