Πώς θα λειτουργήσει η Δικαιοσύνη σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα

Στην επόμενη ημέρα της δικαιοσύνης σε περίπτωση που λυθεί το κυπριακό αναφέρθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεών του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού OXygono με τίτλο «Μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τη νοοτροπία ενός λαού;».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Κληρίδης τοποθετήθηκε και σε σχέση με την απονομή δικαιοσύνης στην Κύπρο, στα θετικά και αρνητικά του συστήματος, στη μεταρρύθμιση
και στις αλλαγές που επέφερε η οικονομική κρίση, ενώ έθεσε και το θέμα της νομικής ισχύος μιας μελλοντικής λύσης στο Κυπριακό.
Αναφορικά με το πώς θα αλλάξει το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης στην Κύπρο σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, ο κ. Κληρίδης, αφού επισήμανε ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί εάν δεν συμφωνηθούν τα πάντα στο Κυπριακό, είπε ότι μέσα από τις δομές που θα δημιουργηθούν για να συνάδουν με το ομοσπονδιακό πολίτευμα θα είναι η δικαστική εξουσία και η σύσταση του ανώτατου ομοσπονδιακού δικαστηρίου το οποίο θα απαρτίζεται από οκτώ δικαστές με ίση αντιπροσώπευση των δύο κοινοτήτων, δηλαδή 4 Ε/κ και 4 Τ/κ.
Εξήγησε ότι το ομοσπονδιακό δικαστήριο θα επιλαμβάνεται θεμάτων που θεωρούνται καθαρά ομοσπονδιακά, όπως πχ διαφορές μεταξύ των συνιστωσών πολιτειών, ή διαφορά μεταξύ μιας συνιστώσας πολιτείας και του ομόσπονδου κράτους, παραβιάσεις ομοσπονδιακών νόμων κτλ. Επίσης, είπε ότι φαίνεται να έχει συμφωνηθεί ότι θα υπάρχει ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας, και ομοσπονδιακός Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα.
Σχετικά με τον τρόπο επίλυσης του αδιεξόδου σε περίπτωση ισοψηφίας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι δεν έχει ακόμη επιλυθεί το θέμα και εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στο θέμα της κλήρωσης.

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων