Ποινή φυλάκισης 6 ετών για θανατηφόρο τροχαίο: Ένοχος για ανθρωποκτονία ο οδηγός που το προκάλεσε

Aνακοινώθηκε η απόφαση στην υπόθεση του θανατηφόρου δυστυχήματος, στο οποίο έχασε την ζωή του ο 25χρονος Στέφανος Γεωργίου από το Κολόσσι, το οποίο σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2015 στη Λεμεσό.
Ο κατηγορούμενος για το θανατηφόρο Ιωάννης Κυριακίδης, κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας υπό την επήρεια ναρκωτικών, αλκοόλης και με ταχύτητα που μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή.
Το Κακουργιοδικείο επέβαλε στον Κυριακίδη ποινή φυλάκισης 6 ετών η οποία θεωρείται από τις μεγαλύτερες που έχουν επιβληθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις. 
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, ο Κυριακίδης, τα ξημερώματα της 30ης Οκτωβρίου 2015, οδηγούσε με στερημένη άδεια οδήγησης, καθώς τρεις μήνες νωρίτερα είχε καταδικαστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο για οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα (201 χλμ αντι 80χλμ) και για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης.
«Οι ποινές που του επιβλήθηκαν, παρά το ότι ήταν αυστηρές, ποινή φυλάκισης με αναστολή για 3 έτη, στέρηση άδειας οδήγησης για 6 μήνες και ποινή προστίμου δεν τον συνέτισαν», είχε αναφέρει το δικαστήριο και σημείωσε πως, τρεις μόνο μήνες μετά, και ενώ γνώριζε «το κολάσιμο των πράξεων του, αποφάσισε εκ νέου να παραβεί το νόμο και το διάταγμα του δικαστηρίου και να επαναλάβει την προηγούμενη εγκληματική του συμπεριφορά, οδηγώντας υπό την επήρεια ουσιών το όχημα του με ιλιγγιώδη ταχύτητα στον παραλιακό δρόμο».
Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά, που κατηγορούμενος για θανατηφόρο δυστύχημα ήταν αντιμέτωπος με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Το δικαστήριο αναζήτησε καθοδήγηση από την κυπριακή και αγγλική νομολογία, επισημαίνοντας ότι «για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, τόσο με βάση το κυπριακό όσο και το αγγλικό δίκαιο, δεν είναι αναγκαίο να αποδειχθεί ότι πρόθεση του κατηγορουμένου ήταν να επιφέρει το θάνατο, αλλά είναι αρκετό να αποδειχθεί η πρόθεση του να εκτελέσει την παράνομη πράξη που επέφερε το θάνατο».
Στην απόφαση του το δικαστήριο όπου τον έκρινε ένοχο, τόνισε ότι ο Κυριακίδης «μετέτρεψε το αυτοκίνητό του σε εν κινήσει φονικό όπλο» ενώ χαρακτήρισε την συμπεριφορά του «εγκληματική».
Ο 50χρονος, όπως είχε αναφέρει στην απόφαση του το δικαστήριο, οδήγησε το όχημα του με πολύ μεγάλη και άκρως επικίνδυνη ταχύτητα στον παραλιακό δρόμο, παρέλειψε να σταματήσει στα φώτα τροχαίας στη συμβολή των δρόμων και χωρίς να κάνει οποιανδήποτε προσπάθεια να αποφύγει τη σύγκρουση, είτε μειώνοντας ταχύτητα, είτε χρησιμοποιώντας διπλανές λωρίδες, προσέκρουσε στο όχημα του 25χρονου που ήταν νόμιμα σταματημένο στα φώτα τροχαίας.
Η βιαιότητα της σύγκρουσης καταγράφεται μέσα από τις μαρτυρίες και τις εκθέσεις που τέθηκαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου, καθώς το όχημα του θύματος εκτινάχθηκε σε απόσταση 33 μέτρων και προσέκρουσε σε πάσσαλο της ηλεκτρικής και σε φώτα τροχαίας, τα οποία μάλιστα «ξεριζώθηκαν και εκτινάχθηκαν σε απόσταση πέραν των 20 μέτρων», ενώ το όχημα του κατηγορούμενου ακινητοποιήθηκε σε απόσταση 41 μέτρων περίπου από το σημείο της πρόσκρουσης.
Κατά την αγόρευση του δικηγόρου του για μετριασμό της ποινής του, κατά την προηγούμενη δικάσιμο, αυτός προέβαλε τη θέση ότι ο 50χρονος δεν οδήγησε σκόπιμα το όχημα εναντίον του Στέφανου ενώ επικαλέστηκε την άμεση παραδοχή και μεταμέλεια του.
Επίσης, σημείωσε ότι έχασε τους γονείς του σε ηλικία 14 ετών και μεγάλωσε με τα δυο μεγαλύτερα του αδέλφια που έκαναν χρήση ναρκωτικών.
«Ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου» δήλωσε για την χρήση ναρκωτικών ενώ σε ότι αφορά το γεγονός ότι παρέσυρε στον θάνατο τον άτυχο Στέφανο, ανέφερε «μακάρι να ήμουν εγώ εκείνος που έφυγε». (πηγή: reporter.com.cy)

Σχόλια

Top Legal Stories

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε. στην Κύπρο για μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου της απάτης σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024

Υπερωριακή Αμοιβή και Επί Πληρωμή Αργίες σύμφωνα με το Κυπριακό Εργατικό Δίκαιο