Ποια είναι η "φεμινίστρια" δικηγόρος που υπερασπίζεται θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, τα έβαλε με τον Τραμπ και στέλνει στη φυλακή τον Μπιλ Κόσμπι


Η Γκλόρια Ολρεντ  είναι  δικηγόρος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και έχει γίνει διάσημη για την υπεράσπιση θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων. Η ίδια αυτοχαρακτηρίζεται «φεμινίστρια δικηγόρος» και διαθέτει πείρα περισσότερων από 40 ετών σε δικαστικούς αγώνες τους οποίους συνήθως κερδίζει. Στο πελατολόγιό της πρόσωπα που έχουν υποστεί διακρίσεις εξαιτίας του φύλου τους, της σεξουαλικής τους ταυτότητας, του χρώματός τους, της θρησκείας τους ή της σωματικής τους αναπηρίας.
Ανάμεσα στην Ολρεντ και στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ υπάρχει εδώ και καιρό μια μεγάλη κόντα. Το 2012 μάλιστα, όταν ένα μοντέλο από τον Καναδά, η Τζένα Ταλάκοβα, κρίθηκε ακατάλληλη να συμμετάσχει στο διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Υφήλιος» -τα δικαιώματα του διαγωνισμού από το 1996 ώς το 2015 είχε ο Ντόναλντ Τραμπ- επειδή ήταν τρανσέξουαλ, η Ολρεντ ανέλαβε την υπόθεσή της και ακολούθησε την προσφιλή τακτική της, συνέντευξη Τύπου, όπου η δικηγόρος ανέφερε: «Κύριε Τραμπ, δεν μας νοιάζει ποια ήταν η ανατομία σας όταν γεννηθήκατε και δεν θα έπρεπε να σας ενδιαφέρει ποια ήταν η ανατομία της όταν γεννήθηκε εκείνη».Ο Τραμπ απάντησε: «Ωωω, η Γκλόρια προφανώς θα ήθελε να δει τι υπάρχει μέσα στο παντελόνι μου»…Για να απαντήσει εκείνη ότι δεν διαθέτει μεγεθυντικό φακό ώστε να μπορέσει να δει κάτι τόσο μικρό…Τελικά, η Ταλάκοβα έγινε δεκτή στον διαγωνισμό. Και μάλιστα έφτασε στην 12άδα των φιναλίστ.
Σε άλλη περίπτωση, η Όλρεντ έχει αναλάβει την υπόθεση της Ελληνοαμερικανίδας Σάμερ Ζερβού, μιας πρώην διαγωνιζόμενης στο τηλεριάλιτι «Apprentice», που παρουσίαζε ο Τραμπ, η οποία ισχυρίζεται ότι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ την θώπευσε και την φίλησε, παρά την θέλησή της, σε ένα ξενοδοχείο το 2007.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, η Σάμερ Ζερβού, ιδιοκτήτρια εστιατορίου, ήταν μεταξύ των αρκετών γυναικών που κατηγόρησαν τον Τραμπ για ανάρμοστη συμπεριφορά, αφότου είδε το φως της δημοσιότητας μια συνομιλία, που καταγράφηκε το 2005 εν αγνοία του Τραμπ, ενώ το μικρόφωνο ήταν ανοικτό και ο δισεκατομμυριούχος περιέγραφε χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις τις προσπάθειές του για ερωτικές περιπτύξεις με γυναίκες.
Εκείνος επικαλέστηκε την προεδρική ασυλία , ωστόσο το επιχείρημα δεν έπιασε. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου».
Μοναχοπαίδι μιας φτωχής εβραϊκής οικογένειας της Φιλαδέλφειας, η Ολρεντ δίδαξε σε Δημοτικά Σχολεία πριν σπουδάσει Νομικά και ανοίξει το δικό της δικηγορικό γραφείο, το 1976, στο Λος Αντζελες.
Όταν σπούδαζε Νομική στο Πανεπιστήμιο Loyola τη δεκαετία του ‘60, το 93% των συμφοιτητών της ήταν άνδρες. Στα 19 της απέκτησε μια κόρη, την Λίζα Μπλουμ, η οποία σήμερα είναι επίσης γνωστή δικηγόρος. Ο πρώτος γάμος της κατέρρευσε εξαιτίας των προβλημάτων ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε ο σύζυγός της.
Όταν η κόρη της ήταν ακόμη μικρό παιδί, η Ολρεντ έπεσε θύμα βιασμού στο Ακαπούλκο υπό την απειλή περιστρόφου. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει έγκυος, να υποβληθεί σε παράνομη έκτρωση και να κινδυνεύσει να πεθάνει από αιμορραγία.
Στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Αντεπιτεθείτε και Κερδίστε», αναφέρει το παράδειγμα μιας νοσηλεύτριας, η οποία τότε της είπε: «Αυτό θα σου γίνει μάθημα». Πώς λοιπόν έπειτα από τόσα εμπόδια έφτασε στην κορυφή;
«Οταν ξεκίνησα τη δικηγορία, ο κόσμος ολόκληρος ανοίχτηκε μπροστά μου. Δεν ήξερα ότι τόσες άλλες γυναίκες είχαν υποφέρει ό,τι είχα υποφέρει εγώ. Νόμιζα ότι είχα την ατυχία να είμαι στο λάθος μέρος, την λάθος στιγμή…», εξηγούσε σε συνέντευξή της.
Γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Loyola λίγο μετά τον δεύτερο γάμο της το 1968 και δέθηκε στενά με δύο από τους συμφοιτητές της, τον Μάικλ Μαρόκο και τον Νέιθαν Γκόλντμπεργκ με τους οποίους συνίδρυσε το 1976 τη δικηγορική εταιρεία Allred, Maroko & Goldberg. Στόχος τους, να προστατεύουν τους Καλιφορνέζους από τις διακρίσεις και τις παραβιάσεις των πολιτικών τους δικαιωμάτων. Σήμερα τα ισχυρότερα της όπλα είναι η αίθουσα του δικαστηρίου και οι συνεντεύξεις Τύπου.
Το όνομα της Όλρεντ εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο στην πολύκροτη δίκη του Μπιλ Κόσμπι, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική επίθεση εναντίον της Άντρεα Κόνσταντ το 2004 από δικαστήριο της Πενσιλβάνιας, έπειτα από μια δίκη που διήρκεσε τρεις εβδομάδες. Ο 80χρονος κωμικός κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση από περισσότερες από 60 γυναίκες, κατηγορίες που είχαν παραγραφεί εκτός από την υπόθεση της Κόνσταντ. Η Όλρεντ εκπροσώπησε συνολικά 33 γυναίκες που κατηγορούν τον Κόσμπι για σεξουαλικές επιθέσεις. (πηγή: in.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων